Nyheter

”Ska bli Sveriges öppnaste parti”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

I sitt första tal som partiledare meddelade Annie Lööf att Centerpartiet nu ska ta mer plats och bli tydligare.

Individens styrka, miljön och den sociala tryggheten stod i fokus när hon gick upp på scenen i Åre.

Och öppenheten.

– Vi ska bli Sveriges öppnaste parti, säger hon.

Den nyvalde centerledaren höll ett 45 minuter långt linjetal på partiets kongress i Åre idag. Sedan tidigare var det klart att talet inte skulle innehålla några skarpa nyheter. Lööf drog i stället upp riktlinjerna för sitt framtida ledarskap och det idéprogram partiet ska skapa under det kommande året. Hon började talet i Maramö, den småländska orten där hon föddes för 28 år sedan och som enligt henne själv format hennes politiska gärning.

Lööf poängterade vid flera tillfällen att "kunna själv"-känslan i Sverige måste öka. C-politiken ska ge folk möjligheter att förverkliga sig själv.

– Vår strävan efter lika villkor i stad och land bottnar också i synen på att människan kan själv. Det finns inget som retar mig mer än politiska teoretiker som hävdar att det finns ödesbestämda utvecklingar och samhällsrörelser som människans drivkrafter inte rår på.

Frigöra entreprenörskraft

Att "hela Sverige ska leva" är en gammal C-klyscha som Lööf nu vill ska uppdateras.

– Vi måste utveckla tanken bortom parollen. Politiken för tillväxt måste i mycket större utsträckning riktas mot att frigöra entreprenörskraft och initiativ. Vi måste lyssna till behoven hos dem som vill skapa sin framtid där andra inte ser den.

Men enligt Lööf bygger individens frihet på att det också ska finnas en solidarisk trygghet. Hon poängterade i talet att den i dag är för svag i Sverige.

– Det är, utan omskrivningar, ett politiskt misslyckande att människor faller igenom de offentliga skyddsnäten eller inte får tillgång till stöd för att klara sin vardag.

Tydligare och kaxigare

Lööf har tidigare deklarerat att man är det grönaste partiet i riksdagen, något som sticker i ögonen på många miljöpartister. Temat fanns med även i dag.

– Centerpartiet behöver utveckla en miljöpolitik med en enskilda människans möjligheter och framtidstro i fokus. Det måste vara tillåtet, accepterat och uppskattat att tjäna både pengar och samtidigt rädda världen.

Hon avslutade med att hylla den öppna process som partiet hade under valet av partiledare. I framtiden ska partiet inte bara bli en tydligare och kaxigare röst i alliansen.

– Förnyelsen ska fortsätta. Vi ska bli Sveriges öppnaste parti.

Publisert: