USA sätter in drönare mot Gaddafi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Amerikanerna återtar en del av initiativet i militärinsatsen mot Libyens diktator

Foto: AP

USA sätter in obemannade bombplan mot Gaddafis styrkor.

Så kallade drönare har använts flitigt i Afghanistan av den amerikanske militären.

Planen kan flyga på låg höjd och attackera markmål med stor precision.

Efter att ha tagit ledarrollen under de inledande dagarna av insatsen mot Gaddafi var USA angelägna om att snabbt lämna över den operativa ledningen för insatsen i Libyen till Nato. Därefter har det framförallt varit Frankrike och Storbritannien som styrt angreppen mot Gaddafis styrkor.

USA trappar åter upp insatsen

Men nu ser det alltså ut som att amerikanerna är villiga att åter trappa upp sin del av insatsen. Amerikanska drönare har visserligen opererat över Libyen under flera veckor på spaningsuppdrag, men det är först nu som president Obama har gett tillstånd för så kallade "predator drones" att även attackera mål på marken.

– Presidenten har sagt att i de fall som vi har unika förmågor, är han villig att använda dem, sa USA:s försvarsminister Robert Gates vid en presskonferens i förvsrahögkvarteret Pentagon.

Han förklarade att drönarna framförallt har möjlighet att flyga lägre än bemannade bombplan av exempelvis typen AC-130.

Det gör att de bättre kan skilja ut de Gaddafi-trogna styrkor som nu gömmer sig i tättbebyggda områden. Drönarna kan även bevaka och jaga ett mål under längre tid då de kan vara i luften en hel dag.

"Svårt skilja vän från fiende"

Enligt Gates behövs drönarna "av humanitära skäl" och Marinkårsgeneralen James Cartwright som framträdde samtidigt med försvarsministern förklarade att den ökade precision som drönarna ger är nödvändig när Gaddafis styrkor nu "nästlat sig in i bostadsområden"

– Det gör det väldigt svårt att skilja vänner från fiender, sa han.

Samtidigt som den amerikanske insatsen nu trappas upp rapporterar nyhetsbyrån AP att senator John McCain under dagen kommer besöka rebellernas huvudfäste Benghazi. Republikanen McCain, som förlorade presidentvalet 2008 mot Obama, har varit en av de största förespråkarna för en amerikansk insats i Libyen. Han kritiserade också den sittande administrationen när USA lämnade över kontrollen för operationen i Libyen till Nato.

– Att USA drar tillbaka sina unika offensiva styrkor vid den här tidpunkten sänder fel signaler, sa McCain då.

Senatorn har även gjort påtryckningar för att USA och Nato ska ge rebellstyrkorna tillgång till bättre beväpning.

Publicerad: