Dansken: Svensken är en idiot

avMikael Stengård

Storbråk har brutit ut mellan Sverige och Danmark

1 av 2
Danmarks integrations- och utvecklingsminister Sören Pind.

Ett storbråk har brutit ut mellan danska och svenska toppolitiker.

Europarådets svenske människorättskommissionär Thomas Hammarberg kritiserar Danmark för att göra för lite för flyktingarna efter stridigheterna i Nordafrika.

– Mannen är uppenbart en idiot, svarar Danmarks integrations- och utvecklingsminister Sören Pind.

Den svenske människorättskommissionären Thomas Hammarberg riktar kritik mot en rad EU-länder, däribland Danmark, för att göra för lite för de 25 000 flyktingar som tagit sig till den italienska ön Lampedusa efter oroligheterna i Nordafrika.

Enligt Hammarberg lämnar EU-länderna Italien i sticket och vägrar flyktingarna asyl på grund av rädsla för "reaktionen från partier på den yttersta högerflygeln".

– Många politiker ställer inte upp i den här krisen. Det är synd och vittnar om ett slags moraliskt förfall i ländernas politiska struktur, säger Thomas Hammarberg till tidningen Politiken.

"Inte värd att spilla tid på"

Uttalandet har fått den danske integrations- och utvecklingsministern Sören Pind (Venstre) att se rött. I en intervju med Politiken kallar han svensken för en ”idiot”.

– Mannen är uppenbart en idiot och därför inte värd att spilla tid på, säger den danske ministern till tidningen.

Och storbråket har redan fått politiska konsekvenser i Danmark. Socialdemokraterna i folketinget varnar för att ministerns uttalande kan ge Danmark allvarliga problem i diplomatiska förbindelser.

– Det är nästan det dummaste jag hört. Thomas Hammarberg är enormt respekterad och därför blir det en belastning för den danska regeringen när Sören Pind uttalar sig på det sättet, säger Mogens Jensen till Politiken.

”Kontroversiell figur”

Sören Pinds partikamrater backar dock upp sin ministers uttalande och kallar Hammarberg en ”kontroversiell figur”.

– När man som han kommer med skarpa uttalanden får man också finna sig i att bli utsatt för kritik, säger Venstres Michael Aastrup Jensen till Politiken.

Thomas Hammarberg vill inte kommentera de danska kollegornas analyser av honom.