Ap-hånet mot Obama

NYHETER

Politiker skickade rasistisk epost

Foto: Rasistmejl Republikanen Marilyn Davenport är hårt ansatt efter att ha skickat ett mejl till kollegor som liknar Barack Obama vid en apa. ”Nu vet ni varför – ingen födelseattest” skrev hon intill bilden.” ”Ett skämt”, säger hon själv.

Här ap-hånas Barack Obama – av sin politiska motståndare.

Men republikanen Marilyn Davenport försvarar sig mot anklagelserna om rasism.

– Det var ett skämt, jag har vänner som är svarta, säger hon.

Davenport är högt uppsatt i Republikanska partiets avdelning i Orange County, Kalifornien. Hon är också anknuten till den konservativa Tea Party-rörelsen. Marilyn Davenports mejl till sina partivänner har nu orsakat politisk skandal i USA.

”Ett skämt”

Mejlet innehåller en bild på ett arrangerat foto av en chimpansfamilj, där ungens ansikte är ersatt av en bild på Barack Obama. Intill bilden finns texten ”Nu vet ni varför – ingen födelseattest”.

Davenport försvarar sig nu med att allt var på skoj.

– Det var ett skämt och syftade på den aktuella frågan om var han är född. Jag har vänner som är svarta och jag skickade det bara till ett fåtal personer, säger hon till AP.

”Osar rasism”

Men Davenports kollegor i Republikanska partiet kan hålla sig för skratt. De gör allt för att distansera sig från mejlet.

– Jag tycker att det är förkastligt. Det osar rasism och bidrar inte till det budskap som vårt parti vill sprida. Jag tycker att hon borde fundera över att hoppa av, säger Orange County-republikanernas ordförande Scott Baugh till tidningen OC Weekly.

Än så länge har inte Vita huset inte kommenterat mejlet.