Tävlingen som driver deltagarna till kollaps

avYlva Mossing

NYHETER

I dag går startskottet för Fotrally

Det ska göra riktigt ont. Man ska bli så trött att man ser i kors. Annars är det inte Fotrally.

I kväll startar det tredje rallyt i ordningen - där man går tills man stupar.

– Ingen rast, ingen ro, vi går tills någon dör, säger medarrangören Thomas Gjutarenäfve.

Dö är kanske att ta i, men den ovanliga tävlingen går faktiskt ut på att gå tills deltagarna kollapsar. Fem kilometer i timmen ska de avverka, utan rast eller sömn. Tills bara en vinnare förblir på fötterna.

Mot Nyköping

Fotrallyt startades för tre år sedan på initiativ av Pontus Kylberg, som första året bara fick sällskap av en deltagare - vännen Thomas Gjutarenäfve. Andra året hade tävlingen växt till 16 personer, och i år kan Fotrallyt räkna hela 44 deltagare.

Starten går från Rålambshovsparken, mitt i Stockholm, och de 44 gångarna följer sedan cykelleden längst kusten med siktet ställt på Nyköping. Men arrangörerna räknar inte med att någon ska klara hela sträckan.

Vinnarskallar

– Det är riktig smärta efter tjugo timmar. Ingen kommer att fixa att gå hela vägen, det krävs riktiga vinnarskallar för att klara det, säger Thomas.

I år deltar Pontus och Thomas bara som arrangörer. De skulle inte ha en chans mot årets deltagare, menar han. Bland favoriterna finns förra årets vinnare, maratonlöparen Maria Thomsen, som 2010 klarade knappa trettio timmar.