”Det värsta jag har sett”

NYHETER

Christer tvingades lämna sitt hus – evakuerad med en plåteka

1 av 2 | Foto: Svensken Christer Nilsson har bott 20 år i Thailand. Översvämningarna nu är de värsta han har sett under sina år i landet.

BANGKOK. Svensken Christer Nilsson, som bott 20 år i Thailand, har tvingats lämna sitt hus på grund av översvämningarna i landet. Han har aldrig tidigare varit med om något liknande.

– Nej, det här de absolut värsta översvämningarna jag sett i Thailand. Jag blev själv evakuerad med en lite plåteka som man paddlade fram till fast mark. Jag kunde inte vara kvar i huset sen vattnet stigit en meter under senaste dagarna. Nu bor jag på hotell, berättar han för Aftonbladet.

Christer Nilssons fru Noi hade då flera dagar tidigare flyttat hem till familj, mest för att rädda bilen från att dränkas. De bor i ett relativt nybyggt radhusområde i Nontaburi, norr om Bangkok. Inom området finns fler än 500 radhus, de flesta är nu tomma sedan ägarna flytt.

– På lokal nivå har evakueringsarbetet fungerat mycket bra. Båtar kom fram snabbt, vi fick överlevnadspaket som bland annat innehöll medicin mot ringmask. Rektorn på den lokala skolan lät drabbade sova där. Man arbetar nu med att säkra området eftersom det mer eller mindre är övergivet, säger Christer Nilsson.

Bangkok håller andan

I stora delar av Bangkok håller man nu andan: skräckrapporterna avlöser varanda.

Ofattbara 20 miljarder kubikmeter regnvatten har dränkt norra delen av Thailand under årets monsun och ska nu vidare ut i Siam-bukten. På sin väg passerar vattnet huvudstaden Bangkok. Myndigheterna genomför mer eller mindre panikartade åtgärder för att undvika att stan sätts helt under vatten.

Flödet når sin topp de närmaste dagarna. Men det tar minst en månad till innan allt vatten runnit ut i havet.

Gamla kanaler öppnas

Gamla kanaler, som inte använts på länge, öppnas nu för att fördela vattnet och avlasta floden Chao Phraya. Invånare som inte litar på myndigheternas löften om att kanalerna ska hålla för trycket och som vill säkra sina egna hus har saboterat fördämningar och byggt nya för att leda vattnet åt andra håll.

Thailands totala yta är 514 000 kvadratkilometer. Halva landet uppskattas nu ligga under vatten. Den ytan motsvarar hela Norrland (Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland). Norrland utgör cirka 60 procent av Sveriges yta.

Ekonomiskt värre än Tsunamin

Ekonomiskt är den här katastrofen mycket värre än den tsunami som drabbade landet på julen 2004. Dödstalen är dock betydligt mindre. Minst 1 700 fabriker som ägs av utländska företag och investerare tvingas nu stänga. Sammanlagt arbetar 650 000 lokalanställda thailändare där. Prestigeförlusten för Thailand är enorm.

I huvudstaden Bangkok slår nu översvämningar hårt mot leveranser av livsmedel: i de flesta affärer saknas dricksvatten på flaska liksom bröd och en mängd andra produkter. De flesta restauranger har bara några få rätter på menyn. Bristen på vatten är snart akut.

Problemen beror på att flera stora industriområden norr om Bangkok ligger under vatten. Där produceras mat och vatten, där finns lager och omlastningsdepåer som i vanliga fall försörjer megastaden med nödvändiga livsmedel.