Nyheter

Tio namn – i sekunden

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Aftonbladets elnätupprop har fått svenska folket att reagera på ockerpriserna

150 000 svenskar har sagt ifrån:

Vi vill inte betala ockerpriser på en monopolvara.

Tio personer skriver under Aftonbladets protestlista mot elnätsavgifter – varje sekund.

En ny undersökning från Villaägarna som släpptes i går visade att det är 4 000 kronor dyrare att vara elnätkund hos Fortum i Västra Svealand än det är att tillhöra det billigaste alternativet, Luleå Energi Elnät.

En räkning som du som konsument inte kan protestera över. Elnätbolag kan man, till skillnad från elbolag, varken välja eller välja bort.

– Som kund kan du inte göra något eftersom det är monopol. Men som medborgare kan du agera. Det här är en politisk fråga. Det är Maud Olofsson (C) som styr över Energimarknadsinspektionen så man får helt enkelt höra av sig till henne och begära en skärpt övervakningen av monopolet, sa Jakob Eliasson, Villaägarnas energipolitiska expert, till Aftonbladet.

”Ryt ifrån”

Han sa då att det var dags att ryta ifrån, eftersom Energimarknadsinspektionens hela syfte är att övervaka att inte elnätbolagen överdebiterar sina kunder på det sättet som nu sker.

– Sverige måste få en övervakning värd namnet, sa Jakob Eliasson.

150 000 namn

Klockan 16 i går eftermiddag lade Aftonbladet ut en namninsamling som vi planerar att lämna till näringsminister Maud Olofsson inom kort.

Gensvaret från läsarna blev enormt. Under natten skrev en person under – varannan sekund – mot att elnätföretagen, som har monopolverksamhet, överdebiterar sina kunder.

I mose fullkomligt exploderade namninsamlingen. Klockan 11 i förmiddags passerade siffran 150 000 personer som skrivit under.

– Jag blev förbluffad över det enorma gensvaret. Det har kommit tio underskrifter per sekund de senaste timmarna, säger Mats Strandberg, systemutvecklare på Aftonbladet.

– Det här visar att elnätbolagens monopol är en fråga som våra läsare känner otroligt starkt engagemang för, säger Karin Schmidt, Aftonbladets nyhetschef på nätet.

Vill du vara med 150 000 andra läsare och protestera?

Skriv på insamlingen högst upp på sidan!

OBS! Det går tyvärr ej att skriva på uppropet på mobilsajten. Gå då istället in på Aftonbladet.se

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: