Vaktmästarens kropp saknas fortfarande

NYHETER

Elva år efteråt – nu
erkänner mördaren

38-åringen är en av få i Sverige som dömts för mord utan att offrets kropp hittats.

Elva år efter att skolvaktmästaren från Arvika försvann, erkänner 38-åringen.

– Jag förnekar inte mord i dag.

Dagen före julafton år 2000 försvann plötsligt en 41-årig man från Arvika. Mannen jobbade som skolvaktmästare.

Misstänktes ha dumpat kroppen

Vaktmästaren misshandlades och fördes bort i bagageutrymmet på en bil. Trots att kroppen aldrig hittades beslutade Arvika tingsrätt i april 2001 att häkta tre män misstänkta för mordet. En av dem som häktades var den då 27-åriga tvåbarnspappan.

Han var väl känd för polisen och tidigare dömd för narkotikabrott, grov stöld, vapenbrott och misshandel. Polisen misstänkte att han tillsammans med två andra män från norska Hells Angels-anknutna klubben White Horseman i Kongsvinger, mördat vaktmästaren och dumpat kroppen på okänd plats, eftersom vittnen berättat att trion ville ta livet av vaktmästaren.

Hotade exflickvän

Motivet var enligt åklagaren att vaktmästaren ska ha trakasserat tvåbarnspappans exflickvän. Tre dagar innan försvinnandet ska han berusad ha trängt sig in i kvinnans bostad, där hon stod och kokade knäck tillsammans med sina barn, och betett sig hotfullt.

Kvinnan ringde expojkvännen, som kom dit och misshandlade skolvaktmästaren. Dagarna därpå var telefonkontakten tät mellan de tre männen, enligt polisutredningen.

Tros ha skjutit

Ett huvudvittne berättar att en av männen avslöjat för henne att mannen skjutit vaktmästaren och tillsammans med sina medhjälpare fört bort honom i en bil.

Men trots avsaknad av teknisk bevisning räckte kedjan av indicier till fällande dom. 27-åringen dömdes i september 2001 mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet. De andra två männen dömdes till fem års fängelse vardera för människorov.

Erkänner efter elva år

Nu har den i dag 38-åriga morddömde mannen ansökt om att få sin livstidsdom omvandlat till tidsbegränsat straff. I sin ansökan skriver han, enligt Nya Wermlands-Tidningen, NWT:

– Jag förnekar inte mord i dag och har egentligen inte gjort det heller sedan 2002 då jag lämnade den mc-klubb jag för tillfället för domen var medlem i.

För polisen i Värmland är erkännandet en nyhet.

– Det vore bra för de anhörigas skull att få veta även var kroppen finns, säger förundersökningsledare Anders Forsman på polisens avdelning för grova brott till NWT.

Studerar till personalvetare

Risken för att 38-åringen ska återfalla i brott bedöms enligt Rättsmedicinalverket vara medelhög.

I myndighetens utlåtande kommer det fram att 38-åringen under sin tid i fängelset studerat på universitetsnivå. Snart kommer han att ha en magisterexamen inom personalvetarfrågor, human resources.