Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fredrika

”Teknikrevolutionens främste pionjär”

Publicerad 2011-10-06

NEW YORK/STOCKHOLM.

Han brukade själv citera hockeylegendaren Wayne Gretzky:

– Jag åker dit pucken är på väg, inte där den varit.

Det var Steve Jobs gåva.

Han visste vad vi ville ha innan vi själva visste det.

Nattens väntade men tråkiga nyhet om att Steve Jobs avlidit hann inte mer än förkunnas förrän amerikansk media svämmade över av hyllningar och kondoleanser.

Han kallades bland annat samtidens mest framstående kapitalist, den moderna teknikrevolutionens främste pionjär och den viktigaste entreprenören i USA de senaste decennierna.

Och det är verkligen inga överdrifter.

Under Jobs regim har Apple, med huvudkontor i Cupertino någon timmes bilväg söder om San Francisco, tagit fram produkter som förändrat världen i grunden.

Redan 1984 var han med och utvecklade Macintoshdatorn den första persondatorn med mus, mappar och menyer. Senare följde musikspelaren iPod, smarta telefonen iPhone och läsplattan iPad.

Började i ett garage

Allt började i föräldrarnas garage, där Jobs 1976 bildade Apple tillsammans med Steve Wozniak och Ronald Wayne. Han sparkades ut ur företaget nio år senare, startade omedelbart nytt och återvände 1997 med köpet av företaget Next.

Sedan dess har han lett Apple till exempellösa framgångar.

Inte i första hand för att han är tekniskt snille, utan tack vare sin förmåga att läsa av omvärldens behov innan världen ens kunnat ana de behoven.

Citatet från hockeystjärnan Wayne Gretzky, som Jobs gärna använde för att beskriva sin filosofi, säger det mest:

– Jag åker dit pucken är på väg, inte där den varit.

Datorer är nu inte det enda Steve Jobs sysslade med under sin karriär. 1986 köpte han animationsstudion Pixar för fem miljoner dollar av Stjärnornas krig-skaparen George Lucas.

Under Jobs ledning utvecklades bolaget till en storskalig filmindustri. De tolv långfilmer som hittills släppts, bland annat Toy Story, Wall-E och Bilar, är bland de mest lönsamma i filmhistorien.

2006 sålde han Pixar till Disney för drygt sju miljarder dollar och blev på köpet den största enskilda aktieägaren i Disney.

Jobs hann förstås tjäna grova pengar under sitt liv och var, enligt Forbes, vid sin död världens 136:e rikaste människor, med en förmögenhet a' 35 miljarder kronor.

Symbolisk lön

Hans lön som vd för Apple var dock symbolisk: 1 dollar om året.

– Jag får 50 cent för att jag kommer till jobbet, och ytterligare 50 baserat på vad jag presterar, har han sagt.

I gengäld drog Jobs, en dyslektiker som beskrev sig själv som zenbuddist, enligt in över 300 miljoner kronor om året på sitt aktieinnehav i Disney.

Han tycks dock ha varit värd vartenda öre.

Det säger något Apples aktiekurs sjönk med nära fem och en halv procent när han i augusti meddelade att han, på grund av den cancer i bukspottskörteln som till slut tog hans liv, skulle avgå som VD för Apple.

Det var ingen vanlig företagsgrundare och direktör som gick ur tiden i natt.

Det var en man som visste vad vi behövde och ville ha innan vi själva visste det.

Aftonbladets Peter Pettersson träffade Jobs 2007 och 2008.

– Han var öppen och trevlig och djupt engagerad i sina produkter, säger han.

Efter sjukskrivningen för bukspottskörtelcancer slutade Jobs ge intervjuer.

– Men även då fortsatte han sin vana att stå kvar och snacka med dem som tog sig fram innan Apples PR-folk eskorterade bort honom.

Steve Jobs bästa citat

Wall Street Journal listar Steve Jobs bästa citat. Klicka här.

Följ ämnen i artikeln