Krav på reformer i Saudiarabien

NYHETER

Över hundra akademiker, aktivister och affärsmän i Saudiarabien kräver i ett gemensamt utspel omfattande politiska reformer. De vill bland annat ha en "konstitutionell monarki".

Samma krav ledde 2003–04 till gripanden av aktivister.

Utspelet publicerades på söndagen på internet, men en av undertecknarna sade att kraven i ett senare skede ska överlämnas till kung Abdullah.

– Vi har höga förväntningar på att de här reformerna ska genomföras. Det är dags nu, sade Khalid al-Dakhil, professor i statsvetenskap.

De 123 undertecknarna vill att kungens rådgivande församling ska väljas i stället för att utnämnas. Ett annat krav är att kvinnor ska få större inflytande i samhällslivet och i politiken i det ärkekonservativa kungadömet.

Saudiarabien kontrollerar en fjärdedel av världens oljereserver men arbetslösheten är hög bland landets yngre och kvinnor hålls i allmänhet utanför samhällslivet.

Trots varningar från en medlem i kungafamiljen, prins Talal bin Abd al-Asis Al Saud att "vad som helst kan hända" i kungadömet om reformer inte skyndsamt genomförs har den konservativa, åldriga kretsen kring kungen reagerat trögt.

Förra veckan gjorde kungen dock ett försök genom att utlova generösare sociala förmåner.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM