Planen: Döda sin advokat

Av: Linda Hjertén, Andreas Victorzon, Josefin Sköld

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Norska polisen fruktade att Anders Behring Breivik valde Geir Lippestad för att kunna mörda honom

1 av 2 | Foto: Foto: MORTEN HOLM/AP
TROLIGT MÅL Geir Lippestads medlemskap i Arbeiderpartiet kan ha varit orsaken till att Anders Behring Breivik valde honom till sin advokat. När polisen fick veta kopplingen fruktade de att Breivik planerade att mörda Lippestad.

OSLO. Han sprängde regeringsbyggnaderna.

Och försökte utrota Arbeiderpartiets nästa generation.

När Anders Behring Breivik begärde att få AP-medlemmen Geir Lippestad som försvarare fruktade polisen att Breiviks plan var att mörda advokaten, avslöjar Verdens Gang.

Geir Lippestad, 47, är världens just nu mest jagade advokat.

När det tillkännagavs att massmördaren Anders Behring Breivik, direkt efter sitt anhållande, hade begärt att få just Lippestad som sin advokat var det många, inte minst Lippestad själv, som undrade varför.

Geir Lippestad har trots många år i yrket knappt hanterat några brottmål alls, utan ägnat sin karriär åt affärsjuridik. Fram till nyligen var Lippestads advokatverksamhet vilande. Under sex år har han arbetat med hörselskadade som generalsekreterare i Hørselhemmedes landsforbund.

Tänkte tacka nej

Lippestad är dessutom medlem i Arbeiderpartiet. Fram till för ett år sedan satt han i styrelsen för Nordstrand Arbeiderparti i Oslo.

– Min första tanke var att tacka nej. Men någon måste göra det här jobbet. Rättssystemet är en så viktig del av demokratin, har Lippestad tidigare sagt till Aftonbladet.

Nu uppger flera av varandra oberoende poliskällor för den norska tidningen VG att valet av Lippestad kanske inte var så slumpartat som det tidigare verkade.

Så fort polisen fick kännedom om att Geir Lippestad var medlem i Arbeiderpartiet insåg de att just det kunde vara skälet till att massmördaren valt honom som försvarare.

I manifestet skriver Breivik detaljerat om vilka som kan betecknas som förrädare och därmed förtjänar att avrättas. Bland de legitima målen finns aktiva politiker.

Breivik skriver även i manifestet att man alltid bör försöka utföra ett ”bonusuppdrag” efter att man rymt från fängelset. Bonusen är att inom loppet av tre timmar ta livet av tre till fem förrädare, ”kulturmarxister”. Sådana är enligt Breivik vanliga bland anställda inom bland annat rättsväsendet.

Enligt VG:s poliskällor fruktade polisen först att det var Anders Behring Breiviks plan med sitt val av advokat.

Vill inte kommentera

Åklagare Christian Hatlo säger:

– Jag vill inte kommentera valet av försvarare. Lippestad får svara för sig själv.

Geir Lippestad vill inte kommentera uppgifterna om att polisen fruktade en attentatsplan mot honom.

– Jag har ingen anledning att tro att det var en plan han hade. Utöver det kommenterar jag inte min egen säkerhet, säger han till VG.

Om det var Breivik själv eller en medhjälpare på utsidan som skulle genomföra attacken mot Lippestad uppger inte poliskällorna. Åklagare Hatlo menar dock att polisen fortfarande undersöker om Breivik kan ha några medhjälpare på utsidan.

– Men så långt utredningen visat finns det inga misstankar mot någon annan. Och han själv säger att han agerat ensam, säger Christian Hatlo.

Publicerad: