Terroroffren hedras i kändistät ceremoni

Kronprinsessan Victoria och Fredrik Reinfeldt på plats i Oslo Spektrum

OSLO/Stockholm. I dag hålls den nationella minnesceremonin för offren på Utøya och i Oslo.

Den norska kungfamiljen och Jens Stoltenberg är på plats, och så även vår gravida kronprinsessa.

Dessutom – som en hyllning till offren – återförenas popgruppen A-ha.

I morgon har det gått en månad sedan terrorattacken i Norge.

Under de 30 dagar som gått har 77 människor, alla dödade av Anders Behring Breivik, begravts. För att hedra de drabbade arrangeras i dag en minnesceremoni i Oslo Spektrum.

Sissel Kyrkjebø uppträder

De norska kändisarna har stått på kö för att få uppträda och under ceremonin deltar bland andra Sissel Kyrkjebø, Susanne Sundfør, Leif Ove Andsnes, Karpe Diem, Dumdum Boys, Sivert Høyem, Jarle Bernhoft, Bjørn Eidsvåg och Ingrid Olava.

Dessutom återförenas popgruppen A-ha.

– Den 22 juli blev vi, precis som resten av världen, berörda in i själen av den vidriga händelsen som är mot precis allt vi står för. Vi är samtidigt väldigt stolta att tillhöra ett litet land där människor, politiker och kungahus samlas när tragedin inträffar och vi blev hedrade när frågan om att delta kom, säger gruppen i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan på plats

Norges statsminister Jens Stoltenberg och hans svenske motsvarighet Fredrik Reinfeldt är på plats.

Även det norska kungahuset och den svenska kronprinsessan deltar.

Intresset för ceremoni är stort. Flera timmar innan den börjar hade flera personer samlats i svarta kläder utanför Oslo Spektrum.

I samband med minnesceremonin har också en anonym grupp med danska webbdesigners gett människor över hela världen en chans att visa sitt deltagande.

Du kan tända ljus

Som en gåva till det norska folket har de gjort en hemsida – Light4utoya.net – där en interaktiv världskarta visar ett ljus för alla tweets som kommer om Utøya, och varifrån i världen de kommer.

– Det här är en gåva till Norge från vänner i Danmark, säger en ur designergruppen till bt.no.

Webbdesignergruppen säger att de ville att Norge skulle se det starka stöd som finns i det sociala nätverket efter terrorattentaten.

Publisert: