Full gas – bjudkalas

Annie Lööf fick bilen betald av energibolag

NAPPADE PÅ ERBJUDANDE Volkswagen och Eon betalade Centerpartiet i Jönköpings bil i valrörelsen, en förmån som Annie Lööf nyttjade. Som motprestation lämnade Lööf en muntlig utvärdering – något som Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor tycker ligger inom en gråzon.
NAPPADE PÅ ERBJUDANDE Volkswagen och Eon betalade Centerpartiet i Jönköpings bil i valrörelsen, en förmån som Annie Lööf nyttjade. Som motprestation lämnade Lööf en muntlig utvärdering – något som Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor tycker ligger inom en gråzon.

Volkswagen och energibolaget Eon betalade Annie Lööfs bil i valrörelsen.

Enligt mutexperter rör sig fallet i gråzonen.

– Hon skulle inte göra om det, säger C-ledarens pressekreterare.

Torbjörn Lindhe.
Torbjörn Lindhe.

I slutet av förra sommaren skickade biltillverkaren Volkswagen och kraftbolaget Eon ut ett erbjudande till de politiska partierna runt om i Sverige. Partierna skulle under valrörelsen kostnadsfritt få disponera en gasdriven VW Passat med partiets symboler.

Enligt Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen, nappade KD i Skåne, MP i Södermanland, och så C i Jönköping, på erbjudandet.

Vände sig till partier

Marcus Thomasfolk säger att man var noga med att vända sig till partierna, och inte de enskilda politikerna. Just för att det inte skulle kunna anses som mutor.

– Vi kollade upp det med våra jurister. Avtalet var mellan oss och partidistrikten, och så fick de avgöra vilka politiker som skulle bruka bilarna.

Men enligt Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor, rör det sig om en gråzon.

– Handlar det om att man söker en motprestation av en enskild person ligger det inom en gråzon. Då kan en domstol pröva om syftet var riktat till en enskild person. Och enligt institutets etiska regler är det alltid otillbörligt att nyttja en bil privat.

En av dem som lät sig bjudas på bilen var Centerpartiets nyvalda ordförande Annie Lööf. C-ledarens stab säger först att de inte tänker svara på Aftonbladets frågor om saken, men Annie Lööf väljer sedan att besvara frågorna genom sin pressekreterare Erik Bratthall.

”Gör inte om det”

Han säger att han inte vet säkert om bilen användes privat.

– Jag kan inte vara hundra på detta men syftet var att använda den under kampanjen, säger Bratthall.

Tycker Annie Lööf att det är ok att låta sig själv eller partiet sponsras av företag som har tydliga intressen i frågor som hon och partiet arbetar politiskt med?

– Där är ju svaret att hon själv tackar nej till all sponsring. Det var distriktet som tackade ja.

Tycker du inte att det haltar logiskt att man tackar nej till det själv men utnyttjar sponsringen om partikamraterna tackar ja?

– Partiet ska inte ta emot sponsring.

Partiet betalar ju inte för bilen, det är ju någon annan som gör det, då är det väl klart att man är sponsrad.

– Det får stå för dig.

Vad vill ni kalla det för?

– Jag tror så här, att med det här i bagaget så kommer varken Centerpartiet i Jönköping eller på något annat ställe att göra om detta, säger Bratthall.

Publisert: