Usama bin Ladin

al-Qaida vill hämnas

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

En representant från al-Qaida lovar hämnd efter ledaren Usama bin Ladins död.

Bara timmar efter attacken dödades en kvinna och tre barn i ett bombdåd i Pakistan.

Kvinnan och barnen dödades när en bomd detónerade i närheten av en moské i Peshawar i norvästra Pakistan, rapporterar AFP.

Pakistanska talibaner har hotat med vedergällning, men det är ännu oklart om dådet i Peshawar är kopplat till terrornätverket.

"Vänta lite bara"

En anonym person som uppger sig vara al Qaidatalesman har under pseudonymen "Assad al-Jihad2" publicerat ett långt lovtal till bin Ladin på flera olika sajter. Personen utlovar "hämnas Shejken av islam", och för dem som tror att jihad tagit slut, uppmanar personen: "vänta lite bara".

Websajter som kopplats till al Qaida publicerar regelbundet långa intervjuer med "Assad al-Jihad2" om ideologiska frågor och om heligt krig.

"Atombomb ska smälla"

Khalid Sheikh Mohammed, som anses ha varit huvudmannen bakom terrordåden 11 september 2001, ska enligt material som läckt till Wikileaks ha sagt i förhör att al Qaida gömt en atombomb i Europa som kommer att explodera i händelse av Usama bin Ladins död.

Svenska säkerhetspolisen, Säpo, bedömer dock hotbilden mot Sverige eller svenska intressen som opåverkad i dagsläget. Däremot fokuseras arbetet kring amerikanska intressen i Sverige.

– Vi ser över skyddsåtgärder avseende amerikanska intressen i Sverige. Det gör vi tillsammans med amerikanska myndigheter och berörda polismyndigheter, sade Anders Thornberg, tillförordnad chef för Säpo, till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Usama bin Ladin