Ny explosion – personalen flyr

Ny stor explosion i japanska kärnkraftverket

En tredje explosion på fyra dagar skakar kärnkraftverket Fukushima 1.

Anställda har nu evakuerats från området kring reaktor 2 som exploderade.

Företaget Tepco som driver kärnkraftsanläggningen uppger att den nu kan ha drabbats av härdsmälta.

Presskonferens efter midnatt, svensk tid.
Presskonferens efter midnatt, svensk tid.

Enligt japanska myndigheter har en explosion inträffat på en ny reaktor. Under en presskonferens uppgavs att explosionen inträffat på reaktor 2 på kärnkraftverket Fukushima 1. Explosionen ska ha inträffat vid 06.10 japansk tid, eller 22.10 svensk tid.

Den japanska nyhetsbyrån Kyodo skriver att företaget Tepco medgett att kärnkraftsanläggningen kan ha drabbats av en härdsmälta.

Bränslestavar exponerade

Officiella källor uppgav att de anställda för första gången evakuerats från området kring reaktor 2 och 1.

– Vi har flyttat vår personal till ett säkrare område, säger en Tepco-talesman.

Kvar finns personal som arbetar med att pumpa in vatten för att kyla bränslepumparna. Den japanska tv-kanalen NHK uppger att bränslestavarna fortfarande var exponerade istället för kylda av vatten, vilket innebär att de blir allt hetare och riskerar att smälta.

Japanska myndigheter har också meddelat att man befarar allvarliga läckor då man upptäckt skador på en behållare i en reaktor till följd av explosionen. Skadorna befaras ha gjort att reaktorn drabbats av ett strålningsläckage då radioaktivt vatten eller luft kan ha läckt ut.

– Om det är så att det är en skada på inneslutningen på reaktorn innebär det att en av barriärerna är skadad på reaktorn, och risken för utsläpp av radioaktiva ämnen skulle vara större. Har man en spricka där så hittar det vägen ut, säger Johanna Sandwall, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Allvarligt läge

Kabinettsekreteraren Yukio Edano uppgav på tisdagmorgonen lokal tid att ”skador uppträder på kylbassängen”. Den så kallade kylbassängen innehåller vatten som används till att kyla ner reaktorn och kontrollera lufttrycket inuti.

Läget är mycket allvarligt uppger Per Bysted, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Det eskalerar. Det är väldigt oroväckande. Det vi har trott och den förklaring vi konstruerat är att man medvetet ventilerat gaser från inneslutningen som innehåller ånga, vätgas och radioaktiva ämnen som skapar explosioner, säger han till TT.

Han fortsätter:

– Men då har vi trott att inneslutningarna inte varit skadade. Är det inte så är ju läget förändrat.

Strålningsnivåer högre än tillåtet

Enligt Kyodo har de radioaktiva strålningsnivåerna i området gått över det tillåtna. De förhöjda nivåerna ska ha mätts i Ibaraki mellan Fukushima och Tokyo. Några exakta detaljer angående nivåerna har inte lämnats ut.

På en presskonferens bad det japanska företaget Tepco som driver kärnkraftsanläggningen om ursäkt för att ha orsakat oro hos befolkningen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN