”Soldaterna dödade alla unga män”

Militären får order att våldta och mörda demonstranter i Syrien.

Nu har över 4 000 flytt till Turkiet – ytterligare 10 000 gömmer sig nära gränsen.

– Syriska soldater dödade alla unga män i byn, säger en äldre kvinna till den turkiska tidningen Hürriyet.

Syriska flyktingar i ett turkiskt flyktinglägret i Yayladagi. Över 4 000 människor har flytt över gränsen, enligt vittnen, medan närmare 10 000 tagit skydd bland träden längs gränsen.
Syriska flyktingar i ett turkiskt flyktinglägret i Yayladagi. Över 4 000 människor har flytt över gränsen, enligt vittnen, medan närmare 10 000 tagit skydd bland träden längs gränsen.

Omkring 15 000 soldater med stridsvagnar och helikoptrar har skurit av staden Jisr al-Shughur, skriver Guardian. Desertörer från militären har vittnat om våldtäkter och mord på demonstranter som utförs på order. I staden Ar-Rastan, med 50 000 invånare ska flera allvarliga övergrepp ha skett. En avhoppad soldat från den syriska armén berättar för AFP:
– När vi kom till staden såg vi att det bara fanns civila i staden. Vi fick order om att skjuta dem. Vi gick in i hus och sköt på allt och alla. Kvinnor våldtogs inför ögonen på sina barn, säger soldaten.

All rapportering från staden sker via statligt kontrollerade medier. Men boende i staden uppger i telefon med Reuters att den relativt lilla staden attackerats med 150 stridsvagnar och pansarvagnar.

Enligt den statliga tv:n ska endast "medlemmar i väpnade grupper" ha dödats medan ett stort antal gripits och stora beslag av vapen gjorts.

I går, lördag, uteblev Rysslands och Kinas delegater från ett möte i FN:s säkerhetsråd, där ett resolutionsutkast med fördömande av Syriens agerande diskuterades.

– Ryssland och Kina tyckte inte att det var nödvändigt att dyka upp. En ganska så tydlig signal, sade en diplomat (som inte ville bli namngiven) till Reuters.

Initiativet till resolutionen kommer från europeiskt håll.

”Släpp in hjälpen”

Samtidigt manade EU:s utrikeschef Catherine Ashton Syrien att släppa in internationella hjälporganisationer som kan hjälpa civila som drabbas av de tilltagande våldsamheterna i landet.

I ett uttalande fördömde hon den syriska regimens våld mot dem som demonstrerar för demokrati.

USA:s regering har tidigare skärpt tonen mot Syriens president Bashar al-Assad och kräver "omedelbart stopp för brutalitet".

Över 4 000 människor har flytt över gränsen, enligt vittnen, medan närmare 10 000 tagit skydd bland träden längs gränsen. De flyr från de syriska trupperna under befäl av Maher al-Assad, bror till presidenten.

TT-AFP-Aftonbladet

Publisert: