Två arbetare funna döda

NYHETER

Två unga män,  21 och 24 år gamla, har hittats döda på kärnkraftverket Fukushima.

Enligt energibolaget Tepco låg de i en turbinbyggnad i reaktor 4.

Dödsorsaken tros vara blodförlust.

Männen har båda varit saknade sedan jordskalvet och den påföljande tsunamin den 11 mars.

– Det smärtar mig att de här unga männen försökte skydda kärnkraftverket när jordbävningen och tsunamin kom, säger Tepcos ordförande Tsunehisa Katsumata i ett pressmeddelande, uppger AP.

Dog av blodförlust

Kärnkraftarbetarna, som hittades i källaren i en turbinbyggnad i reaktor 4, hade svåra skador och hade genomlidit stora blodförluster, vilket enligt Tepcos talesman Naoki Tsunoda också var dödsorsaken. En av dem låg och flöt i en vattenpöl, enligt CNN.

Det finns dock ingen förklaring till hur skadorna på kvarlevorna har uppkommit och vad som orsakat blodförlusten som kostade dem livet.

Har dekontaminerats

Kropparna hittades i onsdags, men uppgifterna tillkännagavs först på söndagen efter att man underrättat anhöriga och efter att man dekontaminerat kropparna.

Männen är de två första bekräftade dödsfallen på kärnkraftverket Fukushima där arbetet med att laga alla läckor och sprickor pågår för fullt sedan tre veckor tillbaka.

Misslyckad lagning

Ett försök att täta den 20 centimeter breda spricka som hittats vid reaktor 2 och som tros vara en av anledningarna till strålning i havet utanför Fukushima har misslyckats, skriver TT.

Kärnteknikerna överger nu betong och ska pröva med plastbaserat tätningsmedel i stället.

– Det kommer antagligen att ta många månader innan alla utsläpp av radioaktiva ämnen har stoppats helt. Den största utmaningen är att det finns över 10 000 bränslestavar med uttjänt kärnbränsle på det här kärnkraftverket, säger Goshi Hosono, rådgivare till regeringen.

Kärnbränsle förvarades på Fukushima-verket först i kylbassänger bredvid reaktorerna och när det kylts tillräckligt flyttades det över till mellanlagringsbassänger. Varje bränslestav är runt 4,5 meter lång, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM