16-åriga Selma: ”Jag vill bara åka hem”

avKristina Edblom, Lindah C Mohlin

Selma Yohannes, 16, hade bott i Sverige i flera år när hon i höstas avvisades till Italien – där hon inte känner någon.

Fallet har väckt starka reaktioner och engagerat tusentals människor.

200 sekunder har granskat turerna – och kan nu avslöja nya detaljer kring den allvarliga kritiken mot Selmas gode man.

När 16-åriga Selma Yohannes i november sattes ensam med den svenska gränspolisen på ett chartrat plan till Italien, väckte det starka reaktioner.

Nu kan Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder avslöja nya allvarliga brister.

Selma Yohannes, som aldrig fick rätt till något juridiskt ombud, försökte flera gånger påtala att hon inte kände förtroende för sin gode man. Migrationsverket, socialtjänsten och överförmyndaren hade information om en allvarlig förtroendekris. Men ingenting gjordes.

Avslöjas i mejl

När Selma skulle avvisas till Italien kontaktades hennes gode man som fick erbjudande att komma till polisen, men hon ville inte.

I mejl mellan den gode mannen och Migrationsverket är det tydligt att hon inte fört Selmas talan – se mejlet i 200 sekunders tv-inslag.

Den gode mannen säger att ingen myndighet haft något att anmärka på hur hon utfört uppdraget och att hon följt de riktlinjer som finns. Hör hennes egna ord och den allvarliga kritiken från Selmas advokat.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

Tidigare avsnitt av 200 sekunder:

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

ARTIKELN HANDLAR OM