Person satt fast 25 meter upp i luften – räddades i stor insats

avAmanda Skagerström Lindau

En person fastnade under onsdagskvällen i någon form av fordon 25 meter upp i luften i en vindkraftspark i Falu kommun.

Efter ett stort räddningspådrag kunde mannen plockas ned oskadd.

– Hade vi inte fått guidning till platsen hade vi inte hittat dit, för det är ett rutnät med vägar kors och tvärs, säger Johan Melin på Gästrike räddningstjänst.

Larmet inkom till räddningstjänsten strax innan klockan 19 på onsdagen. En person hade fastnat i någon form av fordon och befann sig 25 meter upp i luften.

Det ska ha varit en annan person än den som satt fast som larmade om olyckan.

– Enligt de uppgifter vi fått har den maskin de använt frusit ihop eller gått sönder på annat sätt. De kommer ingen vart, varför de sitter fast, säger Johan Melin, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Stor räddningsinsats

Med hjälp av guidning från personen som larmade kunde räddningnstjänsten hitta till platsen – som ska vara en vindkraftspark i Svartnäs i Falu kommun.

– Det är en mil rätt ut i skogen. Hade inte vi fått guidning hade vi inte hittat dit för det är ett rutnät med vägar kors och tvärs, säger Melin.

Flera enheter letade efter den nödställde personen.

– Vi är två brandmän från Gävle och två från Sandviken som utgör rappelleringsgruppen, sen är vi en höjdenhet och en släckenhet från Sandviken och ett ledningsstöd från Falun.

”Allting har gått som planerat”

–Rappellering är när man klättrar med hjälp av linor och firar ner sig själv eller andra, för att få ned folk till fast mark.

När man nådde personen behövde rappelleringsgruppen aldrig användas, utan personen kunde räddas med hjälp av ett höjdfordon.

– Vi kunde gå emot med vår korg på fordonet där personen stod. Det gick lätt till, annars hade vi fått ta och klättra upp och fira ner personen med sele.

När personen nådde fast mark var denne helt oskadd.

– Allting har gått som planerat, säger Johan Melin.

Foto: Räddningstjänsten
ARTIKELN HANDLAR OM

Sandviken

Falun