Kriget i Syrien

Attacken i Syrien: Detta har hänt

Av: 

Josefine Holmqvist

NYHETER

Natten till lördagen attackerade USA, Frankrike och Storbritannien militära mål i Syrien – som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma förra helgen.

Enligt syrisk statlig tv har tre civila skadats – och Rysslands president Vladimir Putin kallar attacken för en ”aggressiv handling”.

Syrien och Iran fördömer angreppet – medan Nato stöder det.

Detta är vad som har hänt de senaste dagarna.

Förra helgen sker en misstänkt kemvapenattack mot civila i den rebellkontrollerade staden Douma, i Syrien. Minst 42 personer dör och över 500 skadas i samband med attacken, som sägs röra sig om klorgasbomber, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Enligt WHO:s initiala siffror rörde det sig om minst 70 döda, men dessa skrevs ner.

Kort efter händelsen anklagas den syriska regimen för att ligga bakom attacken. USA meddelar att de inte utesluter att svara med en robotattack. President Donald Trump skriver i en tweet att ”President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stödja djuret Assad”.

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice… https://t.co/tFXJAYDnOh

Syriska statliga medier skriver samtidigt att uppgifterna om kemvapenanvändning är falska. De hävdar i stället att rebeller i Douma håller på att besegras – och därför sprider osanna uppgifter.

FN:s säkerhetsråd håller krismöte på måndagen. USA:s förslag om att utreda misstänkta kemvapenangrepp i Syrien röstas ner. Ryssland lägger sitt veto.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley säger att USA kommer att besvara de misstänkta kemvapenattackerna i Syrien – oavsett om säkerhetsrådet enas eller inte.

Världshälsoorganisationen WHO fördömer på onsdagen den misstänkta kemvapenattacken och kräver omedelbart tillgång till området.

Samma dag skriver Donald Trump att ”Ryssland kan göra sig redo för robotattacker i Syrien”. Han kallar Bashar al-Assad, Syriens president, för ”ett gasmördande djur som mördar sitt folk och njuter av det”.

För att bryta dödläget i FN:s säkerhetsråd försöker Sverige på torsdagen lägga fram ett utkast till en ny FN-resolution – Ryssland är tveksamma.

På fredagen hävdar Ryssland att Storbritannien ligger bakom kemvapenattacken i Douma. Vladimir Putin varnar för ”farliga åtgärder”. Frankrike säger att den syriska regimen nått en ”punkt utan återvändo”.

Natten till lördagen genomför Storbritannien, Frankrike och USA en militär attack mot Syrien. Donald Trump förklarar i ett tv-sänt tal under natten att anfallet är menat att avskräcka Syrien och Ryssland från att vidare använda sig av kemvapen. Kraftiga explosioner hörs under natten runt de syriska städerna Damaskus och Homs.

Pentagon uppger att Storbritannien, Frankrike och USA tillsammans avfyrat 105 robotar mot tre mål – en anläggning strax norr om Damaskus och två i närheten av Homs. Uppgifterna om att ett stort antal robotar skjutits ner av syriskt luftförsvar tillbakavisas.

Statlig syrisk tv uppger att de lyckats skjuta ned åtskilliga robotar, men att minst tre civila har skadats.

Vladimir Putin kallar attacken för en ”aggressiv handling” och kallar till krismöte i FN:s säkerhetsråd.

Syriens president, Bashar al-Assad, lovar efter attacken ”att trappa upp kampen – och krossa terrorismen i landets alla hörn”.

På lördagen lägger USA, Frankrike och Storbritannien fram ett nytt resolutionsförslag till FN:s säkerhetsråd kring en utredning om kemvapenattacker i Syrien. Förhandlingar om förslaget är tänkta att inledas på måndag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Nu ligger bollen hos Putin

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget i Syrien

FN:s säkerhetsråd

Syrien

Ryssland

Donald Trump

USA

Vladimir Putin