Terrormisstänkt i Malmö greps av slump – tullen larmade

avEbba Thornéus, John Granlund, Niklas Eriksson

NYHETER

Mannen i 30-årsåldern greps av en polispatrull i Lund – efter att Tullverkets personal slagit larm.

– Vi kan bekräfta att vi haft ett ärende som lämnades över till polisen då det föll utanför vår brottskatalog, säger Jesper Liedholm vid Tullverket.

Nu är han anhållen misstänkt för föreberedelse till terrorbrott.

Inom loppet av fyra dagar har fyra män anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott. I måndags slog Säpo till på olika håll i landet och frihetsberövade tre män som de under en längre period säger sig ha haft koll på.

I går greps en man i 30-årsåldern som nu är anhållen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Av allt att döma upptäcktes han av en slump.

Det var nämligen Tullverket som upptäckte mannen och slog larm.

– Vi utför regelbundet tullkontroller på tågen och i samband med en sådan kontroll på ett tåg från Köpenhamn mot Stockholm hade vi ett ärende som vi lämnade över till polisen, en person som lämnades över till polisen, säger Jesper Liedholm vid Tullverkets presstjänst.

Betedde sig underligt

Han säger att de inte kan kommentera några detaljer kring ingripandet utan att det är upp till polisen och Åklagarmyndigheten eftersom det nu är deras ärende.

Tullpersonalen som skulle genomföra kontroller på SJ:s tåg 550 ska ha reagerat direkt på den nu anhållne mannens beteende som beskrivs som ”misstänkt”, uppger flera källor för Aftonbladet.

– Han betedde sig på ett sådant sätt att det var en person som tullarna ville titta närmare på. Han agerade märkligt, hade en märklig blick och allt med honom var märkligt, säger en källa.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska tullpersonalen också ha kontrollerat mannens packning och hittat föremål som beskrivs som ”farliga”.

Exakt vad är oklart . Känt är dock att mannen hade med sig ritningar över bland annat Åhléns varuhus i Uppsala samt utdrag ur Koranen vid gripandet.

Personalen från Tullverket ska därefter ha slagit larm till polisen som mötte upp tåget i Lund. En resenär som blev vittne till insatsen berättar att tåget stod stilla i Lund i cirka 20 minuter medan det genomsöktes med bland annat hund.

– Tullare skrek ”Kliv inte på tåget” i Lund. Folk fick vänta på perrongen, säger vittnet till Aftonbladet.

Resenärerna ska ha fått veta att det extra långa stoppet berodde på ”säkerhetsskäl” efter att de lämnat Lund.

Förhörs i dag

Mannen anhölls vid 04.03 natten mot i dag. Han är formellt misstänkt för förberedelse till terrorbrott den 3 maj i Malmö. Den misstänkte ska också ha befunnit sig i Malmö innan han klev på tåget men är inte hemmahörande i länet, uppger Petra Stenkula, chef på polisens utredningsenhet i Skåne.

Men vad han gjort i Malmö och hur länge han har befunnit sig i staden är oklart.

– Det är en av de saker vi jobbar vidare med i utredningen, säger Petra Stenkula.

Hon säger att det är saker bland mannens tillhörigheter och hans beteende som fått polispatrullen att gripa honom.

– Men vi vill i nuläget inte gå in på vad han sagt eller vad han haft med sig, säger Petra Stenkula.

Under fredagen har mannen förhörts. Mannens offentliga försvarare Johan Sarvik har belagts med yppandeförbud och kan kommentera hur hans klient ställer sig till misstankarna.

– Vad som har framkommit och något i övrigt har jag inte möjlighet att kommentera, säger Johan Sarvik till Aftonbladet.

Mannen nekar till brott men är fortsatt anhållen på sannolika skäl misstänkt för föreberedelse till terrorbrott, uppger polisen på fredagskvällen.

Utredningen leds av åklagare i Malmö och inte Säpo, som har i uppdrag att utreda terrorbrott.

Säkerhetspolisen uppger att de ”känner till ärendet”.

– Vi för en dialog med Säpo, säger Petra Stenkula.

På samma tåg stoppades också en man som var klädd i skyddsväst och beväpnad med ett handeldvapen. Den mannen ska inte ha någon koppling till den terrormisstänkte och hans ärende utreds nu separat av Tullverket.

Så stor är risken att dö i ett terrordåd 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Brott

Tullverket

Säpo

Lund