Bil klottrades med hakkors – och brändes

NYHETER

Samsom Kibrom och hans familj har bott i trygghet i Gällivare i sex års tid. Men nu har deras tillvaro skakats om – någon har klottrat hakkors på deras bil och bränt den.

– Min dotter vågar inte åka buss ensam till skolan längre, hon är jätterädd, säger Samsom.

25-årige Samsom Kibrom och hans familj kom till Sverige från Eritrea för sex år sedan. Sedan dess har de bott i Gällivare i Lappland. Men efter en händelse som skakat familjen vill de inte bo kvar längre. Det hela började för två veckor sedan Samsom fann sin bil nedklottad med hakkors.

– Sen, en vecka efter, så slog de sönder rutorna och sprutade ned den med öl, säger han.

1 av 9 | Foto: Privat
Samsom hittade sin bil nedklottad med hakkors.

I tisdags, satte någon eld på bilen och räddningstjänsten fick rycka ut och släcka den.

Familjen har påverkats av det inträffade – framförallt den nioåriga dottern.

– Min dotter vågar inte åka buss ensam till skolan längre, hon är jätterädd. Hon vill inte sova ensam, hon är rädd för att någon ska mörda henne, säger han och fortsätter:

– Hela familjen är uppstressade av detta. Men min ettåriga son förstår inte vad som hänt.

På grund av att de känner sig osäkra vill de flytta.

– Vårt liv finns här, jag har två jobb, men jag ser inte att vi har en garanti för vår säkerhet längre. Det spelar ingen roll vart, vi vill bara flytta härifrån.

1 av 5 | Foto: Privat
Nu i tisdags hade någon tänt eld på bilen.

Polisen utreder händelsen som grov skadegörelse och misstänkt hatbrott. Enligt Fredrik Söderlind, vid polisen i Norrbotten, har man hållit ett antal förhör men det finns ingen misstänkt i nuläget.

– Jag kan inte uttala mig och själva händelsen i sig men det är onekligen illa. Inte nog med att bilar bränns upp – utan att man även ska sprida ett hatbudskap på det här sättet är illa nog.