Krigsförbrytaren fick sin dom – då drack han gift

NYHETER

Domaren läste upp domen mot Slobodan Praljak.

Då reste krigsförbrytaren sig upp och drack ur en liten brun flaska – som ska ha innehållit gift.

Nu är han död.

Den avslutande domstolsförhandlingen i Haag vid FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) avbröts under onsdagen sedan en av de åtalade druckit vad som rapporteras vara gift.

– Slobodan Praljak är ingen krigsförbrytare, med avsky förkastar jag er dom, sa han.

Sedan tömde han en liten brun flaska i ett svep.

Tumult utbröt i lokalen och en av Praljaks försvarare skrek:

– Min klient säger att han tagit gift.

Dramat inträffade bara sekunder efter det att domaren fastställt det 20-åriga fängelsestraff som 72-åringen överklagat. Praljak är sedan tidigare dömd för fördrivning av muslimer i Bosnien på 90-talet, då han var befälhavare för en bosnienkroatisk styrka.

Domaren beslutade att ta en paus och tillkallade läkare. Slobodan Praljak fördes till sjukhus och enligt kroatiska Jutarnji List dog den dömde krigsförbrytaren på onsdagseftermiddagen.

Hur han har smugglat in giftet i rättssalen är ännu oklart.

– Rättssal nummer ett är nu en brottsplats, säger domare Carmel Agius enligt AFP.

Så fungerar krigsförbrytardomstolar 00:38
Foto: - / AFP
FAKTA

Kriget i Bosnien

  • Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.

  • I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosnienmuslimskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Nato-attacker mot den bosnienserbiska armén.

  • I och med Dayton-avtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosnienmuslimer, kroater och serber.

Källa: TT

ARTIKELN HANDLAR OM