8 bilder – därför firar vi internationella kvinnodagen idag

1 av 8 | Foto: Ett demonstrationståg för kvinnorösträtten i Göteborg i juni 1918.
NYHETER

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Här är dagens historia i åtta punkter.

1. 1910, på den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn, togs beslutet att instifta en dag till stöd för kvinnlig rösträtt.

Foto: Ett demonstrationståg för kvinnorösträtten i Göteborg i juni 1918. Foto: Wikipedia Commons

2. Därefter firades dagen årligen i många länder, under ledning av Clara Zetkin. I Sverige firades den från och med 1912, på olika datum under våren.

Foto: Clara Zetkin, tysk kommunist och kvinnorättskämpe. Foto: Wikipedia Commons

3. Efter att ryska revolutionen splittrat arbetarrörelsen togs firandet vidare av den kommunistiska grenen. År 1921 fastslogs det att 8 mars skulle bli datum för firandet.

Foto: Revolutionsåret i Ryssland 1917. Den 8 mars marscherade kvinnor genom Petrograd för att demonstrera för likaberättigande. Foto: APN/TT

4. Under mellankrigsåren och andra världskriget förbjöds firandet av den så kallade röda dagen i länder med fascistiskt och nazistiskt styre. Men den 8 mars 1945 ordnade vänsterkvinnor från motståndsrörelser runt om i Europa ett möte i London.

Foto: Demonstration under internationella kvinnodagen 1974. Foto: Ragnhild Haarstad/TT

5. 1969 firade nyfeminister 8 mars i Berkeley – och idén fördes vidare runt om i USA och Europa.

Foto: Barnvagnsmarsch i protest mot den höga mödradödligheten i världen. Varje dag dör 800 kvinnor och flickor för att de saknar tillgång till preventivmedel, säker abort och mödrahälsovård. 99 procent av de som drabbas lever i fattiga länder. Där är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år. Foto: Leo Sellén/TT

6. 1968 bildades den feministiska organisationen Grupp 8 i Sverige. Från år 1971 och framåt uppmärksammade Grupp 8 internationella kvinnodagen med demonstrationer och upprop.

Foto: Året är 1972 och Grupp 8 demonstrerar för fri abort. Foto: Birgitta Lagerström

7. 1977 beslutade FN att införa en gemensam kvinnodag. Från 1978 finns internationella kvinnodagen med på FN:s lista över högtidsdagar. I och med det blev kvinnodagen en opolitisk högtidsdag.

Foto: Demonstrationståg från FN:s högkvarter till Times Square, den 8 mars 2015. Foto: AP/Mark Lennihan

8. Idag firas internationella kvinnodagen i över 100 länder runt om i världen.

Foto: Kvinnor lyfter sina händer under en demonstration på internationella kvinnodagen i indiska Ahmadabad, den 8 mars 2011. Foto: AP/Ajit Solanki
ARTIKELN HANDLAR OM