Därför får partiet svårt att stoppa Trump

NYHETER

Jag trodde man sett det mesta i den amerikanska primärvalrörelsen. Men det verkar komma ständiga nya avsnitt i denna verklighetens dokusåpa.

Republikanska partiet tar stora risker när de i sista stund försöker stoppa Trump. Framgång är allt annat än garanterad.

Att paritets förre presidentkandidat kallar republikanernas "frontrunner" för en lögnare och bedragare är något helt unikt.

Om något visar det graden av desperation inom partietablissemanget. I Trump har de en kandidat som ingen kan kontrollera eller påverka.

Problemet är att budskapet framfördes av fel person och för sent.

Romneys budskap tas emot med öppna armar av de som redan identifierat Trump som "en galning". Men det lär knappast övertyga alla dem som redan bestämt sig för att rösta på Trump i primärvalen och i november om han får nomineringen.

Romney är den främste representanten för det partietablissemang som Trumps väljare hatar. Hans smutskastning av Trump bekräftar bara bilden som de missnöjda väljarna har av en elit som försöker skydda sina egna privilegier och struntar i småfolket.

Hatkampanj

Den närmaste tiden kommer partiets donatorer att lägga mångmiljonbelopp på tv-annonser där Trump smutskastas. Negativt kampanjande har historiskt visat sig fungera. Men Trump är ingen normal kandidat och det är inte alls säkert att en hatkampanj får önskad effekt.

Jag kan inte minnas att man någon gång tidigare sett ett parti begå harakiri på det sätt som republikanerna nu gör. Risken är uppenbar att partiet splittras i två om det här fortsätter. En process som inleddes redan med den så kallade teapartyrörelsen 2010. Trumps högerpopulism är ytterligare en gren.

Republikanerna sitter i en riktig rävsax.

Gör de inget kommer Trump att segla ohotad mot kandidaturen och det finns en uppenbar risk att partiet förlorar valet i november. Även om Trump skulle vinna så är partiets existens i dess nuvarande form hotad.

Strategin att stoppa Trump är inte utan risker. Det kan uppfattas som att man sätter den demokratiska processen ur spel.

Fientligt övertagande

Om det nu är så att en majoritet av republikanerna vill ha miljardären som partiets presidentkandidat, vad händer då om partiledningen på olika sätt försöker manipulera denna folkvilja?

Demokratiska partiet har redan en mekanism för att förhindra ett fientlig övertagande av partiet eller att folket "röstar fel". Ungefär en femtedel av de delegater som väljer partiets kandidat på konventet är utsedda av partiledningen, de så kallade superdelegaterna. Den absoluta majoriteten av dessa förordar idag Hillary Clinton vilket bidrar till att göra det ännu svårare för Sanders att vinna nomineringen.

Republikanerna har ingen sådan säkerhetsventil.

De verkar inte heller få någon hjälp av Marco Rubio eller Ted Cruz. Båda fortsätter hävda att de är den ende som kan slå Trump. Så länge ingen av dem hoppar av primärvalen hjälper det Trump att samla fler delegater.

Oberoende kandidat

Om Trump får de 1 237 delegater han behöver för att säkra nomineringen är deras enda chans att slänga in en oberoende kandidat i valet. Förre New York borgmästaren Michael Bloomberg har hintat att han kan ställa upp.

Effekten riskerar dock att bli att de republikanska rösterna splittras och i praktiken ger Hillary Clinton/Bernie Sanders presidentposten.

Republikanerna har alltför länge behandlat Trump som en ofarlig dagslända. Nu när de till slut vaknat har de flesta chanser att stoppa honom redan runnit dem ur händerna.

Till slut kan enda alternativet bli att bita i det sura äpplet och ställa sig bakom Donald.

ARTIKELN HANDLAR OM