”Do or die” för Marco Rubio i natt

NYHETER

Uppgörelsen i Miami beskrivs som den viktigaste primärvalsdebatten i historien

1 av 2 | Foto: Det är vinna eller försvinna för Marco Rubio.

MIAMI. Nu är det vinna eller försvinna för Marco Rubio. 

Det betyder en enligt samstämmig expertis att precis vad som helst kan hända i nattens republikanska debatt i Miami.

– Men jag skämde ut mina barn när jag gick till personlig attack mot Donald. Det är inte den jag vill vara, säger dock Florida-senatorn själv något oväntat.

Den viktigaste primärvalsdebatten i historien...

Så har vissa kommentatorer beskrivit den republikanska uppgörelsen på University of Miami i ett hett och fuktigt Florida i natt.

Det är den sista innan tisdagens ”winner-takes-it-all”-val och därmed också sista chansen för de tre rivalerna att hindra Donald Trump från att avgöra hela racet de kommande dygnen.

Framförallt är det, som de säger i sportsammanhang, ”do or die”, för hemmasonen Marco Rubio.

Antingen gör han ett så sensationellt debattframträdande att han lyckas vända opinionen och sedan vinner delstaten han vuxit upp i och representerar i senaten – eller så är presidentvalskampanjen obönhörligen över.

Enligt de som följt honom länge är det just i sådana lägen, ställd mot väggen, 44-åringen som tills alldeles nyligen sågs som republikanernas egen Barack Obama är som allra bäst.

Uttryckte ånger

– Han har inget att förlora och det hade han inte när han slog Charlie Crist i det bittra senatsvalet i Florida 2010 heller. Han är farlig sådana gånger, hette det i en paneldiskussion på CNN i går natt.

Det indikerar att Rubio kommer trappa upp de hårdföra angreppen på Trump ytterligare.

Fast i en intervju med Megyn Kelly på Fox News under onsdagseftermiddagen uttryckte han ånger över de senaste veckornas brutala taktik.

– Mina barn och min hustru skämdes över mina personliga påhopp. Det var inte riktigt jag och det är definitivt inte den jag vill vara. Jag vill att mina barn ska vara stolta över mig, sa han med en plågad grimas.

Verbalt krig

Han kan dock tvingas till skoningslös pajkastning även i kväll, Donald Trump vill eliminera ”Little Marco”, som han hånfullt kallar rivalen, och börja fokusera på kampen mot Hillary Clinton, eller Bernie Sanders, i höst.

Så ”frontrunnern” lär inte vila på hanen.

Inte Ted Cruz heller.

Han har egentligen ingen chans att vinna Florida på tisdag, men han är ändå här och kampanjar – i akt och mening för att stjäla så många röster av Rubio att konkurrentens kampanj kollapsar.

Då får Texas-senatorn gå upp i man-mot-man-duell mot Trump och i så fall tror han att han kan sno åt sig nomineringen.

Så trots Marco Rubios vankelmod:

Det blir verbalt krig i Miami i natt.

ARTIKELN HANDLAR OM