Publicerad:
Uppdaterad:

Hovexperterna: De blir faddrar till prins Oscar

Av: Isabel Norman

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vissa står på tå när faddrarna ska utnämnas”

1 av 4 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Kronprinsessparet tillsammans med kronprinsessan Mette-Marit av Norge.

Det drar ihop sig till kungligt dop.

Hovexperterna tror att faddrarna till kronprinsessparets andra barn, prins Oscar, blir en mix av familj, kungligheter och privata vänner.

– Det är ett mycket attraktivt och viktigt uppdrag, säger Jenny Alexandersson.

Det är fortfarande inte känt vilka som blir faddrar till kronprinsessan Victoria och prins Daniels nyfödda barn prins Oscar, men några av landets främsta experter på kungligheter har sina gissningar.

”Knyter kungligheterna närmre varandra”

Jenny Alexandersson, hovexpert Aftonbladet.

– Precis som Estelle gissar jag att Oscar kommer att få ett par kungligheter och ett par släktingar som faddrar. Kanske blir det prinsessan Madeleine, kronprinsessan Mette-Marit av Norge och kronprins Frederik av Danmark. Vi kommer också att få se någon släkting och kanske en god vän framme vid dopfunten.

Vad får faddrarna för betydelse?

– Förutom att uppvakta barnet på födelsedagar, konfirmation, student och andra högtidsdagar blir faddrarna lite som extra viktiga vuxna i barnets närhet. De fungerar som rådgivare och mentorer och kan stötta barnet att komma in i sin kungliga roll under uppväxten.

Är det ett attraktivt uppdrag?

– Det är ett mycket attraktivt och viktigt uppdrag som kungligheterna tar på stort allvar. Nästan alla europeiska kungafamiljer är ju släkt med varandra och att få bli fadder till Victorias barn är ett hedersuppdrag, det knyter kungligheterna närmre varandra.

”Kungen bestämmer allt”

Barbro Hultman, journalist och författare.

– Vill man markera monarkin drar man till med något fint som drottning Máxima av Nederländerna. Sen är jag säker på att kronprinsessan Mette-Marit av Norge blir en av faddrarna då jag tror mig veta att hon och Victoria har en väldigt nära relation samt kronprins Frederik av Danmark och prinsessan Madeleine.

– Vill kronprinsessparet ha privata vänner i fadderskaran tror jag att det blir Victorias bästa vän Caroline Nilsson och Daniels barndomsvän Andreas Nylin.

– Sen har vi släktskapspåret. Om Victoria vill ha en fadder från mamma Silvias sida är kusin Thomas Sommerlath ett tänkbart namn. Vill hon välja en släkting från sin pappas sida kan prinsessan Christinas söner ligga bra till och då tippar jag på Oscar Magnuson som är näst äldst av killarna.

Hur mycket har kungen att säga till om?

– Kungen bestämmer allt, ingenting bestäms utan att han har sett det. Sen är det förstås så att kronprinsessparet har en lista med namn och inte går kungen och petar i den om han inte händelsevis skulle ha något  otalt med någon av personerna. Det är möjligt att han hellre skulle se sina syskonbarn som faddrar i stället för parets privata vänner. Dock var valet av faddrar viktigare i Estelles fall eftersom att hon är arvtagare.

”Victoria måste återgälda tjänster”

Roger Lundgren chefredaktör på Kungliga magasinet.

– Det här barnet har ungefär samma status som Estelle, inte som Madeleine och Carl Philips ungar. Victoria har många gudbarn ute i Europa och måste återgälda lite tjänster.

– Det vi vet är att Daniel bara har ett syskon, Anna och hon är fadder till Estelle. Så jag gissar att nästa barn kommer att få en av Daniels bästa killkompisar som fadder. Sen kan man tänka sig att prinsessan Madeleine blir fadder också eftersom att Carl Philip är fadder till Estelle. Sen tror jag att det blir kronprinsessan Mette-Marit av Norge, danske kronprinsen Frederik och Belgiens drottning Mathilde.

Vad kommer faddrarna att få för betydelse?

– Det är mest ett hedersuppdrag, i praktiken har det inte så stor betydelse. Det innebär att faddrarna kommer att vara med på exempelvis konfirmationer och bröllop i framtiden och ge julklappar till barnet.

”Några kan nog bli besvikna”

Johanna Lejon, reporter på Svensk Damtidning.

– Vi tror att det blir några privata vänner och några kungliga vänner. En av faddrarna kommer absolut att vara Caroline Nilsson, kronprinsessans barndomskompis som hon står väldigt nära och har gjort i alla år. Från Daniels vänkrets tror vi att det blir Niklas Ek. Vi tror också på prinsessan Madeleine. Från norska kungahuset tror vi att de väljer prinsessan Märtha Louise, eftersom att hennes storebror är fadder till Estelle.

– Som bubblare har vi kronprins Frederik av Danmark, kronprinsessparet står väldigt nära de danska och norska kungahusen.

Finns det risk för rivalitet i kompisgängen?

– Det är självklart att vissa står på tå när faddrarna ska utnämnas, alla vill ha det här ärofullauppdraget men jag vet inte om det kommer bli bråk. Däremot kan några nog bli besvikna.

Har barnets kön betydelse för vilka som blir faddrar?

– Nej, de brukar försöka välja faddrar från båda föräldrarnas sidor och förstfödda Estelle har faddrar som står snäppet högre i rang. När det gäller barn nummer två, som inte är tronföljare kan kronprinsessparet välja faddrar ur vänkretsen.

Publicerad:
Publicerad: