Oliver, 14, är blind – familjen får inget stöd

Oliver Linder Gustafsson, 14, i Flen blev nästan helt blind efter att ha drabbats av en hjärntumör för tre år sedan.

Sedan dess har mamma Linda varit hemma och tagit hand om honom.

Nu har hon sökt ersättning för fyra timmar per dag av kommunen – men nekas.

– Man går på knäna. Det är tufft med bara en inkomst, säger hon.

Sedan Oliver Linder Gustafsson diagnostiserades med cancer i hjärnan i augusti 2013 har han opererats flera gånger. I två år har han varit cancerfri. Men i och med behandlingen skadades synnerven och han förlorade synen. Nu kan han bara urskilja ljus och mörker.

– När vi väl fick en röntgen hade han tre tumörer i huvudet och hela ryggraden. Han var jättesjuk, säger mamma Linda Linder, 41.

– Han blev blind nästan över en natt. Det var ett trauma.

Försökte med kvällsjobb

Förutom synproblemen lider Oliver Linder Gustafsson av så kallad hjärntrötthet som ibland gör att han tappar all sin energi. Han växer inte heller utan måste behandlas med hormoner.

Linda Linder har varit hemma och tagit hand om sin son sedan han blev sjuk. Ett tag försökte hon med kvällsjobb, men det gick inte. Oliver behöver hjälp med vardagliga saker – som att klä på sig på morgonen, tvätta sig eller laga mat. När han försöker själv blir det lätt lite fumligt.

– Han behöver ha en vuxen som tittar, han gör illa sig själv annars. När han skulle koka vatten själv häromdagen brände han sig. Han behöver hjälp med allt.

”Man gör vad man måste”

I början av sommaren ansökte Linda Linder om att få ekonomiskt stöd av kommunen fyra timmar om dagen. Att bara ha en inkomst i hushållet har helt enkelt blivit för slitsamt.

– Man går på knäna. Jag kan inte lämna honom själv, men kommunen tycker att jag kan jobba. Man försöker göra rätt för sig. Man gör vad man måste, men det är tufft, säger Linda Linder.

Efter att ha utrett saken har Flens kommun sagt nej till ansökan om ersättning, vilket Eskilstuna-Kuriren var först att skriva om. Beslutet grundar sig i att kommunen anser att Oliver Linder Gustafsson – som hela tiden har stöd av en assistent i skolan – kan fungera i sin vardag utan ständig hjälp.

– Undersökningen visar att han inte uppfyller de kriterier som krävs för att få tillhöra den personkrets som får bistånd, säger Monica Cedergren, enhetschef på socialförvaltningen i Flen, till Eskilstuna-Kuriren.

Tidningen skriver att kriterierna i fråga är ett hjälpbehov när det gäller hygien, måltider, att klä på sig och kommunicera med andra.

Oliver Linder Gustafssons läkare på barn- och ungdomskliniken i Eskilstuna håller inte med kommunen. Han bedömer att pojken är i behov av hjälp vid de flesta dagliga aktiviteter.

”Det är väldigt tuffa krav”

En tjänsteman på socialförvaltningen kommenterar läkarens slutsats i ett mejl till Linda Linder, ett brev Aftonbladet tagit del av.

"Som jag sagt tidigare, spelar det igen roll vad en läkare säger ... Vi har flera läkare som anser att våra äldre ska komma till ett äldreboende till exempel, men det är alltid en biståndshandläggare som fattar beslut i frågan, precis som i Olivers fall", skriver handläggaren och fortsätter:

"Beslut om personlig assistans baseras på minuter/timmar exakt vad en person klarar och inte. Att säga att man behöver hjälp med allt, ger inte den exakta bilden av det hjälpbehov jag behöver som underlag."

– Det är väldigt tuffa krav som ska uppfyllas för att tillhöra den här gruppen, ett exempel är att inte få på sig strumporna själv, säger Monica Cedergren till Eskilstuna-Kuriren.

Räknar inte med förändring

Linda Linder förklarar att Oliver Gustafsson Linder får på sig strumporna själv, men att någon måste lägga fram dem. Bara ett exempel.

Förvaltningens beslut kommer att tas upp i socialnämnden inom kort. Men Linda Linder räknar inte med någon förändring.

– Vi väntar bara på att få avslaget bekräftat.

Publisert:

Ämnen i artikeln