Presidentvalet i USA 2016

Clinton och Trumps lögnfacit under 90 minuter: 17,6

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Nu ska Donald Trump och Hillary Clinton mötas i den första direktsända valdebatten.

Inför en mångmiljonpublik kommer presidentkandidaterna under 90 minuter bjuda på minst 17 hellögner – och en halv sanning.

Under veckan inför den första debatten i presidentvalskampanjen har Politico gått igenom kandidaternas samtliga offentliga uttalanden och faktakollat deras påståenden. Och utifrån deras resultat kommer alltså den 90 minuter långa debatten bjuda på 17 lögner och en halvsanning från Donald Trump och Hillary Clinton gemensamt.

De flesta lögnerna kommer miljardären Donald Trump stå för, enligt Politicos undersökning av kandidaternas förmåga att tala sanning.

Hillary ljög var tolfte minut

Under den gångna veckan har de samlat på sig nästan fem timmar material från Trump. Efter att ha granskat hans uttalanden uppger Politico att Trump kommer med ett falskt påstående med 3 minuter och 15 sekunders mellanrum. I snitt.

Motsvarande siffra för Hillary Clinton är ett lögnaktig uttalande var tolfte minut.

LÄS OCKSÅ

Hela bilden -

En av de mest uppenbara lögnerna från Donald Trump under veckan som gått kom i en intervju i Fox News-programmet ”O'Reilly factor” då Trump först berömde NBC News-ankaret Lester Holt som kommer vara moderator i måndagens debatt för hans professionalitet.

I nästa andetag passade han dock på att kalla debattsystemet för ”en bluff” som styrs av demokraterna.

– Lester är en demokrat. De är alla demokrater, sa Trump enligt bland annat The Hill.

Lester Holt är dock registrerad republikan.

Utöver den lätt upptäckta ”falskheten” så har Trump i veckan farit med osanning i allt från ekonomiska frågor till utrikespolitiken, då han bland annat anklagat Hillary Clinton för att ha grundat terrorsekten IS, enligt Politico som listat veckans 87 lögner från miljardären.

Trump snackar mer

Hillary Clintons lögner är delvis av en annan art än Trumps stil att sprida osanningar som Politico kallar ”maskingevärsliknande”, uppger Politico.

Deras granskning avslöjar att demokraternas presidentkandidat oftast gör avkall på sanningen när hon talar om sig själv.

Bland annat har Clinton inte lyckats hålla sig till sanningen när hon talat om eller svarat på frågor om sin kritiserade mejlhantering under sin tid som utrikesminister. Ett exempel på hennes mer uppenbara lögner kom när hon påstod att fyllt alla rådande krav på att vara öppen sitt hälsotillstånd.

Dock finns inget sådant krav, enligt Politico som har med osanningen i sin lista över Clintons åtta lögner under den gångna veckan.

Lögnfacit: 8-87

Deras granskning visar också att ett skäl till att Trump hunnit med 87 osanningar mot Hillary Clintons 8 är att han helt enkelt har sagt oerhört mycket mer. Granskningen visar att tid i intervjuer och tal för de båda kandidaterna är 96 minuter och 10 sekunder för Clinton. Mot Donald Trumps 4 timmar och 43 minuter.

Så baserat på dessa uppgifter skulle alltså Donald Trump hinna med 13,85 lögner om man räknar på att han får hälften av utrymmet i den 90 minuter långa debatten. Hillary Clinton å sin sida ska i teorin hinna med 3,75 osanningar.

Och gemensamt 17 hellögner och en halv sanning på 90 minuter.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Domedagsplanen om USA:s ledning slås ut: En Utvald överlevare

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Hillary Clinton

Donald Trump

Trumps USA

USA