Utbrott på sjukhus – 17 personal drabbade

1 av 2
NYHETER

17 personer ur personalen på Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan har drabbats av stickningar i halsen och andningsproblem.

Operationsavdelningen där personalen jobbat håller nu stängt.

– Vi har tyvärr inget konkret svar på orsaken, säger Niklas Claesson, kommunikationschef.

Det var under förmiddagen som utbrottet inträffade på NÄL i Trollhättan och därefter har sjukhusets ledning gått in i stabsläge.

Den första i personalen uppvisade symptom klockan 09.40.

Därefter fortsatte flera på operationsavdelningen att drabbas fram till klockan 11.

Fick andningsproblem

– Det var allt från stickningar i halsen till att man fått andningsbesvär och att det har varit trögt att andas, säger Niklas Claesson, kommunikationschef inom NU-sjukvården.

Totalt har 17 personal upplevt besvär och sex av dem fick vårdas på sjukhusets egen akutmottagning. De har alla kunnat lämna sjukhuset. Inga patienter har drabbats, uppger Claesson.

Totalt rör sig omkring 100 personer på den aktuella avdelningen.

”Kommer att utredas”

Samtliga drabbade har arbetat i en av två korridorer på sjukhusets operationsavdelning. Niklas Claesson förklarar att den korridoren har stängts ner, tömts på patienter och håller nu på att undersökas av expertkompetens från fastighetsbolaget Västfastigheter.

– Det här kommer att utredas, säger Claesson.

Operationskorridoren, med fem operationssalar av totalt tio, kommer att hålla stängt i morgon också. Planerade operationer kommer att skjutas upp medan man i större utsträckning får prioritera akuta fall.

– Vi har tyvärr inget konkret svar på orsaken, säger Niklas Claesson.

”Genomgång steg för steg”

Christina Lindgren, områdeschef för drift och service på Västfastigheter, säger det finns flera teorier de jobbar efter.

– Det kan vara något som kommer via ventilationsaggregaten. Där har vi en systematisk genomgång steg för steg. Sedan har ju sjukvården sin hantering av eventuella gaser vid operation.

Flera filter i det stora ventilationssystemet har redan bytts under dagen ”för att vara på den säkra sidan”, förklarar Lindgren.

Man har även gått igenom olika gassystem, däribland försörjningen av lustgas, andningsluft och instrumentluft, och de är täta.

– Det fick jag bekräftat vid 14-tiden, säger Christina Lindgren.

Haft problem med luften

Sjukhuset har haft problem med luftkvaliteten med mögel på operationsavdelningen, men om detta är orsaken är för tidigt att säga. För två veckor sedan hittades ett angrepp under ett fönsterbräde men det har sanerats.

– Det är något vi vet om och det är ett spår att kontrollera, säger Christina Lindgren.

ARTIKELN HANDLAR OM