Claudia bjöd in hemlösa Kia – då rasade grannarna

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2016-11-15

29-åriga Claudia bestämde sig för att räcka ut en hjälpande hand när hon stötte på hemlösa Kia. Men hennes inbjudan till huset uppskattades inte av grannarna.

– De frågade om det var jag som ”släppt in det där”. Jag var helt ställd, jag kunde inte förstå att vi ens hade den diskussionen, säger hon.

Claudia, 29, har flera gånger sett en hemlös kvinna vistas på Östermalms gator i Stockholm. När hon mötte den hemlösa kvinnan, som kallar sig själv Kia, vid ett övergångsställe inledde hon en konversation och det slutade med att Claudia bjöd hem henne till huset där hon bor. Då Kia först inte ville komma upp i lägenheten erbjöd Claudia att öppna upp källarutrymmet åt henne.

– Jag frågade vad hon ville ha mer och då pekade på hon på sina skor som var helt trasiga. Sen frågade hon om jag kanske hade ett par mjukisbyxor då hennes jeans var helt blöta.

”Sa att det fanns nog med råttor”

Claudia lämnade henne i källaren för att se vad hon kunde ordna och kom tillbaka med varma mackor, wienerbröd och ägg. Dessutom hade hon handdukar med sig så att Kia kunde torka sig och en lapp med en förklaring i fall grannarna skulle hitta henne.

– Jag skrev att jag släppt in henne på mitt ansvar så att hon kunde värma sig där under natten. Jag sa att hon skulle ge lappen så att de inte skulle tro att hon brutit sig in, säger hon och fortsätter:

– Hon började gråta när jag gav henne en kram. Det var kanske en långt tid sedan hon fick en sådan beröring.

Hon lämnade henne där en stund för att gå upp och leta efter kläder. I samma veva ringde grannarna på dörren – och Claudia kunde se att de inte alls var glada.

– De sa att det fanns nog med råttor i källaren och att det nu stinker kiss. De frågade om det var jag som ”släppt in det där”. Jag var helt ställd, jag kunde inte förstå att vi ens hade den där diskussionen. För min del handlar det om att hjälpa och vara en medmänniska, det är en självklarhet.

Det slutade med att Claudia tog upp Kia till sin lägenhet.

– Man märkte att hon tagit åt sig. Jag bad om ursäkt på deras vägnar.

”Kände sig som en kvinna”

Hemma hos Claudia lyssnade de på musik, pratade och Kia fick ta ett bad och ta på sig varma kläder.

– Hon fick ta på sig body splash efter badet, hon tittade på mig och sa att hon för första gången på länge kände sig som en kvinna.

Kia fick även äta choklad, något som hon älskar men inte gjort på länge. Även Claudias syster kom förbi med kläder, termobyxor och en jacka.

– Kia tog bara sådant som hon verkligen behöver, Man märkte att de som inte har uppskattar allt medan de som har bara vill ha mer.

Därefter hittade de ett härbärge där Kia fick bo under natten.

”Vi har blivit vänner”

Kia och Claudias nyvunna vänskap har fortsatt. De har ätit på Mcdonalds och varit hos Claudias vän där de fixade hennes naglar. Och nu har de lyckats fixat ett annat boende till Kia.

– Vi har lovat att hälsa på henne, vi har ju blivit hennes vänner. Hon har haft det väldigt tufft, det känns jättebra att veta att hon har någonstans att bo.

För Claudia fanns det aldrig någon tvekan att hjälpa till, hon har växt upp i en familj där det ses som en självklarhet att göra det. Hon hoppas att andra ska inspieras.

– Jag hoppas flera tar till sig och vågar, det kanske är vi som går i deras skor någon dag. Se dig omkring och öppna ögonen för andra, stanna upp och heja och ge en hjälpande hand, säger hon och fortsätter:

– Om vi alla skulle gå runt och tänka att vi inte kan göra något, då kommer världen alltid se ut som den gör.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln