Stefan Löfven har landat i Erbil

Publicerad 2016-10-24

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter sin rundresa i Mellanöstern.

På måndagskvällen landade han i Ebil i norra Irak, rapporterar den kurdiska nyhetsbyrån Rudaw.

– Det är en planerad del av resan. Han landade för en halvtimme sedan ungefär, bekräftar Jonatan Holst, pressekreterare hos Stefan Löfven, vid 22-tiden på måndagskvällen.

Med hänvisning till ”det rådande säkerhetsläget” vill man under måndagskvällen inte ge någon mer information om statsministerns besök.

Tidigt i morse lämnade Stefan Löfven Saudiarabiens huvudstad Riyad för att åka vidare till Iraks huvudstad Bagdad, för ett möte med premiärminister Haider al-Abadi. Fokus för mötet ska ha varit den pågående militära offensiven för att befria Mosul från extremistgruppen IS och Löfven lovade bland annat att Sverige ska förstärka sin militärstyrka på plats i Irak.

Efter mötet fortsatte statsministern till Erbil, huvudstad i den till stor del självstyrande kurdiska regionen i norra Irak, endast tio mil från striderna runt Mosul.

– Det är en planerad del av resan, säger Stefan Löfvens pressekreterare Jonatan Holst.

– Vi kommer inte att ge någon mer information om vad statsministern ska göra i Erbil. Givet det rådande säkerhetsläget så vill vi inte säga mer nu. Vi kommer att gå ut med mer information om varför han är här och vem han besöker under morgondagen.

Nyhetsbyrån Rudaw har under kvällen lagt upp en videosekvens på Twitter där Stefan Löfven ses skaka hand med Nechirvan Barzani, kurdisk politiker och nuvarande premiärminister i irakiska Kurdistan, strax efter landning.

I augusti besökte Stefan Löfven även Jordanien. Vid årsskiftet tar Sverige tillfälligt plats i FN:s säkerhetsråd. Det är en anledning till att han nu reser flitigt i Mellanöstern.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln