Löfven: Alliansen mumlar och hymlar om SD

Uppdaterad 2016-10-28 | Publicerad 2016-09-17

Stefan Löfvens besked att han inte tänker avgå självmant efter nästa val om Alliansen är större har fått stenhård kritik.

I samband med ett möte med Kanadas premiärminister Justin Trudeau i Montreal slår statsministern tillbaka mot kritikerna på hemmaplan.

– Alliansledarna mumlar och hymlar om hur de tänker kring SD, de vill inte berätta om sitt regeringsalternativ, säger Löfven.

Statsminister Stefan Löfven (S) är just nu ute på en världsomspännande resa. Efter att ha besökt Slovakiens huvudstad Bratislava för ett informellt möte med Europeiska rådet befinner han sig nu i Montreal i Kanada. Under dagen har han haft ett 30 minuter långt möte med landets premiärminister Justin Trudeau.

Både Sverige och Kanada står, tillsammans med USA och Barack Obama, som värdar för ett toppmöte om den globala flyktingkrisen. Mötet äger rum i New York i samband med att FN:s generalförsamling öppnar. Löfven åker direkt dit efter mötet i Montreal.

Tänker inte avgå

Men samtidigt har en intervju med statsministern i Svenska Dagbladet väckt stor uppmärksamhet hemma i Sverige. Där slog han fast att han inte tänker avgå som statsminister, även om Allianspartierna blir större än de tre rödgröna partierna i nästa val. Beskedet kom efter flera veckor av spekulationer kring om Alliansen kan tänka sig att regera med aktivt stöd av Sverigedemokraterna eller inte.

Löfven sa dock att han kommer avgå självmant, men bara om Alliansparterna är tydliga med att de tänker regera med stöd av SD, vars roll som vågmästare i riksdagen ser ut att fortsätta.

Väckte irritation

Beskedet väckte irritation bland Alliansens partiledare.

”Tydligt besked från Löfven: Vill sitta kvar som statsminister även om väljarna inte vill. Egna makten viktigare än svenska folkets, alltså”, skrev M-ledaren Anna Kinberg Batra på Twitter.

Liberalernas partiledare Jan Björklund menade att Löfven kommer att ”tvingas bort” i omröstningen om statsministerposten om han inte avgår självmant då Alliansen är större än de rödgröna.

”De mumlar och hymlar”

I en intervju med Aftonbladet efter mötet med Trudeau i Montreal gav Stefan Löfven sin syn på den kritik han fått på hemmaplan.

– Problemet är att Allianspartierna inte vill prata om vad de vill. De mumlar och hymlar om hur de ser på Sverigedemokraterna. De berättar inte om sitt eget regeringsalternativ. De måste klargöra om de vill regera med SD. Då har vi en situation där jag inte tänker sitta kvar, säger Stefan Löfven.

Statsministern menar att Alliansledarna är skyldiga att berätta hur de tänker.

– Vill man inte ge SD makten har vi alla en skyldighet att arbeta blocköverskridande. I ett sådant läge finns det ingen anledning för mig att automatiskt avgå. Det är de som är svaret skyldiga.

”Partiet är rasistiskt i grunden”

Löfven har under flera års tid kämpat för att bryta upp blockpolitiken i Sverige, utan att lyckas. Men han tror att det kommer gå bättre framöver.

– Jag hoppas ju det. Vi menar att de 15 uppgörelser vi gjort över blockgränsen den här mandatperioden visar på att det går. Det är inga småfrågor, det är försvar och energi bland annat.

Men statsministern är alltså tydlig med att han avgår om Allianspartierna säger att de tänker regera med stöd av SD.

– Det är ett parti som är rasistiskt i grunden. Om borgarna tänker sig att normalisera dem, då har vi en annan politisk situation. Men jag har så väldigt svårt att se att Centerpartiets och Liberalernas väljare skulle tycka att det är en bra idé att göra sig beroende av dem.

Har hyllats världen över

Samtidigt berättade Löfven om sitt möte med den kanadensiska premiärministern.

 – Det är en långvarig relation vi har, länderna emellan. Nuvarande premiärministerns pappa kände Olof Palme väl. Det finns ett arv för oss att ta vidare. Vi har väldigt lika syn på internationellt samarbete och vi arbetar tillsammans kring flyktingfrågan. Vi har mycket lika syn i jämställdhetsfrågor och även när det gäller handel, säger Löfven.

Justin Trudeau har hyllats världen över sedan han tog över som premiärminister i Kanada. Löfven är också imponerad.

– Det är imponerande politiker. Jag är naturligtvis glad att få den här möjligheten till samarbete. Men jag ser två länder som har historiska band, två premiärministrar som tänker lika.

I samband med mötet stod det också klart att Kanada och Trudeau har anslutit sig till Stefan Löfvens satsning kring ”Global Deal”, ett koncept som lanseras under FN-mötet i New York på onsdag.