Asylbåten har fått F-skattsedel

avStaffan Dickson

1 av 19
Det tidigare kryssningsfartyget Ocean Gala skulle bli flyktingboende.

Snart avgörs det om kryssningsfartyget Ocean Gala blir nytt asylboende utanför Härnsösand.

Nu står det i alla fall klart att företaget som hyrt in båten har fått giltig F-skattsedel, rapporterar SVT Nyheter.

– Nu är det upp till Migrationsverket när flyktingarna kan flytta in, säger Kjell Tandberg, företrädare för Ocean Gala.

I början av mars skrev Migrationsverket kontrakt med ägaren till Ocean Gala, Floating Accomodation. Avtalet var dock villkorat och för att ett slutgiltigt avtal ska kunna skrivas den 3 juli, nu på söndag, måste flera krav vara uppfyllda. Så sent som förra veckan uppdagades det att Floating Accomodations saknar giltig F-skattsedel.

Enligt SVT Nyheter har det nu ändrats. Floating Accommodations Sweden AB har fått giltig F-skattsedel och är registrerade i momsregistret och som arbetsgivare.

– Det har varit klart i flera dagar. Nu är det upp till Migrationsverket när flyktingarna kan flytta in, säger Kjell Tandberg, företrädare för Ocean Gala, till SVT Nyheter.

Var i pressad situation

I mitten av juni sa Migrationsverkets ansvarige för boendefrågor, Willis Åberg, att Migrationsverket var i en pressad situation när kontraktet med Floating Accomodations skrevs.

– Sedan har Sverige tagit ett antal beslut som gjort att antalet asylsökande har minskat drastiskt. Det är möjligt att vi inte skulle gått in i ett sådant avtal i dag.

Willis Åberg sa även att han inte tror att det kommer att bli något asylboende på fartyget.

– Vi vet att det tar tid att få fram tillstånd och kriterier som krävs. Vi har ett skrivet avtal som är villkorat och villkoren ska uppfyllas. I den här världen är två veckor som är kvar ganska kort tid.