Polisskjutningen i Dallas

”Det är inte vapnen som är problemet”

Av: 

Katarina Andersson

NYHETER

dallas. Vapenaktierna rusar efter dödsskjutningen i Dallas.

På skjutbanan i vapenbutiken Target Master är det lika trångt som vanligt.

– I Texas gillar vi våra vapen, säger butiksägaren Tom Mannewitz.

Aftonbladet Robin Lorentz-Allard och Katarina Andersson på plats i Dallas.

Aftonbladet Robin Lorentz-Allard och Katarina Andersson på plats i Dallas.

Efter dödsskjutningen av fem poliser i Dallas på torsdag steg aktiekursen för stora vapentillverkare som Smith & Wesson och Sturm, Ruger & Company. Samma effekt fick skjutningarna i Orlando och San Bernardino.

Vapenförsäljningen skjuter i höjden efter tragiska dödsskjutningar. När krav på vapenkontroll höjs, säljs också fler vapen.

”Business as usual”

Tom Mannewitz har drivit vapenbutiken Target Master i Dallas i 38 år. Ett stort ställe, markerat med en ännu större skylt vid en bred och ödslig gata i utkanten av staden.

Vapnen pryder varenda vägg och på storbildsteven i butiken rullar en cowboyfilm.

– Jag är förskräckt över skjutningen, det var en fredlig demonstration som slutade i katastrof. Men här är det business as usual, säger Mannewitz.

President Obama kallade Dallas-dådet en ”ond, utstuderad och avskyvärd attack” i ett uttalande och pekade på att våldsdåd där vapen är inblandade ofta leder till dödlig, tragisk utgång. Precis som efter attacken i Orlando, där 49 människor dödades på gayklubben Puls vill Obama lyfta frågan om vapenkontroll.

Ammunition och öronskydd

Mannewitz gillar inte diskussionerna om vapenkontroll som brukar ta fart efter varje tragisk dödsskjutning.

– Liberaler utnyttjar alltid en tragedi. De passar på att peka på vapen som problemet. Men problemet är inte vapen, utan galna människor, säger Tom Mannewitz.

Kunderna trängs framför disken, väljer vapen och ammunition och placerar knallgula öronskydd på huvudet. Det är lördag och skjutbanan i anslutning till butiken är fullbokad, upp till sexhundra personer kommer hit varje helg.

– Många vill lära sig skjuta, de ser det som en sport. Andra övningsskjuter för att kunna försvara sig, förklarar Mannewitz.

Stanley Smirnoff och Rene Rivera från New York är i Dallas på besök. I hemstaten finns inga skjutbanor där de kan övningsskjuta med revolvrar och riktig ammunition.

– Det känns lite knäppt att komma hit och skjuta bara några dagar efter dödsskjutningarna, men vi är på semester och hade planerat in det här, säger Rene Rivera.

Han avlossar några skott mot måltavlan, skotten ekar och tomhylsorna flyger genom luften.

– Snyggt, kommenterar kompisen Stanley Smirnoff och nickar uppmuntrande.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vill mörda polisen, sa han – och sköt”

ÄMNEN I ARTIKELN

Polisskjutningen i Dallas

Dallas

Vapen