Hilma, 9, har startat ett eget parti

NYHETER

”Vi vill ha djur, natur och släppa in alla flyktingar”

1 av 2 | Foto: 9-åriga Hilma och hennes flygblad.

Hilma, 9, bryr sig väldigt mycket om djur, natur och att hjälpa flyktingar. Men olikt andra nioåringar har hon starta ett eget parti för just de frågorna.

Det var redan för några år sedan som Hilma kom ut till sin mamma och visade ett flygblad som hon ritat.

– Hennes politikintresse kommer ju inte från tomma intet utan både jag och hennes pappa är ju politiskt engagerade. Så det stackars barnet har varit med på valrörelser hela sitt liv – hon är nog lite hjärntvättad, säger Hilmas mamma Lisa Falk, som själv är aktiv i Centerpartiet, till Aftonbladet.

Nu har Hilma tagit det steget längre och har startat ett eget parti – Världspartiet.

– Jag gillar politik och jag tyckte att det verkade roligt. Och det blev roligt. För man får säga vad man själv tycker, säger Hilma.

”Vill ha djur, natur och släppa in alla flyktingar”

Hilma har partiprogrammet klart för sig.

– Vi vill ha djur, natur och släppa in alla flyktingar, så om de vill stanna ska får de göra det och ingen ska behöva åka hem. Det är viktigt, för de borde få stanna med oss. Det är krig i deras land och då borde de få vara här för annars måste de åka tillbaka till krig.

Hon tycker dessutom att miljön är viktig.

– Man ska återvinna mycket och inte släppa ut så mycket avgaser ur bilarna. Jag tror att flyktingarna trivs med i ett tryggt land än i ett otryggt land.

Är det någon som har gått med i partiet?

– En, min kompis Maja.

”Tycker andra ska få göra som hon”

Det var inte bara föräldrarnas politikintresse om fick Hilma att engagera sig politiskt. Hennes egna erfarenheter fick henne att tänka till.

– Vi har en pojke från Afghanistan som bor hos oss och hon har blivit väldigt engagerad i att han ska få stanna i Sverige. På ett barns sätt tycker hon att det är obegripligt att det gäller olika regler för olika människor – om hon får resa till olika länder tycker hon att andra också ska få göra det, säger Lisa Falk.