Publicerad:
Uppdaterad:

Strömavbrott i Dalarna

Av: Carin Fock

Publicerad:
Uppdaterad:

Stora delar av Dalarnas län blev utan ström under tisdagsmorgonen efter en brand i ett ställverk.

– Sammanlagt har det nog varit 100 000 som har varit strömlösa, säger Thomas Kult, på Ellevio.

Larmet om strömavbrottet kom in till SOS Alarm strax efter klockan halv nio och berodde på en brand i ställverket i Repbäcken i Borlänge. Räddningstjänsten kunde snabbt släcka branden.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det är en transformator som fattat eld av okänd anledning, säger räddningsledaren Jonas Hindsberg, till Dala-Demokraten.

Länsstyrelsen i Dalarna uppgav under förmiddagen att sju av Dalarnas 15 kommuner hade drabbats; Falun, Borlänge, Gagnef, Malung-Sälen, Leksand, Mora och Orsa, enligt tidningen.

Närmare 20 000 av Dala Energis kunder i bland annat Rättvik och Tällberg var utan el.

Kan vara 100 000

Elnätsföretaget Ellevio uppger att 32 000 av deras kunder har drabbats.

– Sammanlagt har det nog varit 100 000 som har varit strömlösa i Dalarna, varav en tredjedel har varit våra kunder. De flesta har redan fått tillbaka elen och vi beräknar att den ska vara tillbaka för alla runt halv tolv idag, säger Thomas Kult, kommunikatör på Ellevio.

Vid 11.30 meddelade företaget att alla deras kunde fått tillbaka elen. Enligt Ellevios driftcentral hade också de lokala elnätscentralerna fått tillbaka elen samtidigt.

Stopp för tågen

Strömavbrottet påverkade också tågtrafiken. Trafikverket uppger att det blev stopp på sträckan mellan Borlänge och Mora. Enligt SJ ska problemet vara åtgärdat och resultatet ska endast ha blivit förseningar på några minuter.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN