SVT: Valberedningen vill avsätta Romson och Fridolin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Miljöpartiets valberedning vill avsätta Gustav Fridolin och Åsa Romson, enligt källor till Sveriges Television.

Anledningen uppges vara att förtroendet för språkrören är så lågt.

– Jag har ingen aning om var de uppgifterna kommer ifrån, säger valberednings ordförande Joakim Larsson i ett uttalande.

Miljöpartiets kongress nästa helg ska ett slutgiltigt beslut om språkrörens framtid. Nu uppger SVT att MP:s valberedning anser att förtroendet för Romson och Fridolin är så lågt att de två språkrören bör avsättas.

Förtroende är lägre för Åsa Romson än för Gustav Fridolin, men enligt SVT:s uppgifter anser valberedningen att båda bör gå då posten som språkrör innebär delat ansvar. ”Går ett språkrör ska båda kliva av och dra med sig den andra i fallet”, skriver SVT.

”Är rena spekulationer”

Gustav Fridolin och Åsa Romson har ställt sina platser till förfogande men arbetar samtidigt för att få fortsatt förtroende och behålla sina poster. Något som enligt SVT:s uppgifter gör att tänkbara efterträdare inte vill kandidera.

Under fredagskvällen kommenterar MP:s valberedningsordförande uppgifterna via MP:s presskontakt Sandra Ahlstrand.

”Jag har ingen aning om var de uppgifterna kommer ifrån men de är inte från valberedningen. Valberedningens arbetet pågår fortfarande” säger Joakim Larsson.

Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert säger att de sett SVT:s uppgifter och uppger att det inte är något Åsa Romson kommenterar.

– Det är rena spekulationer och rykten, valberedningen arbetar fortfarande och det är inget vi kommenterar, säger hon.

Inte heller Gustav Fridolin vill kommentera uppgifterna.

– Det finns inget förslag från valberedningen, så det finns inget att kommentera, säger Fridolins presskontakt Sandra Ahlstrand.

Intresserad av att kopiera serie-politik

En centralt placerad källa säger till Aftonbladet att MP inte verkar vara ”intresserad av att driva politik” utan hellre kopierar en amerikansk dramaserie.

– Jag skulle vara försiktig att sprida rykten då halva partiet verkar mer intresserat av att kopiera House of cards snarare än att driva politik, säger personen.

Såväl Isabella Lövin som Carl Schlyter och Per Bolund har gått ut och sagt att de inte kandiderar.

Enligt SVT:s uppgifter kan den situationen förändras om språkrören självmant träder tillbaka.

Per Bolunds pressekreterare Anna Söderström säger dock till Aftonbladet att det fortfarande inte är aktuellt för honom att kandidera.

– Han säger att det inte är aktuellt att kandidera och att han inte vill kommentera de interna processerna, säger hon.

De senaste veckornas MP-turer har också visats sig i opinion. I går publicerades en SvD/Sifo-undersökning där partiet får det lägsta stödet på tio år. Miljöpartiet fick 4,3 procents stöd.

Publicerad: