Lena får lägre lön än vikarierna – efter nio år på jobbet

NYHETER

Lena Rodell har jobbat på samma gruppboende i nio år.

Men de nya vikarierna får högre lön än henne.

– Det är så skevt att det är helt vansinnigt, säger hon.

Lena Rodell är undersköterska och jobbar som stödassistent på ett gruppboende för funktionshindrade i Kungsbacka. Det har hon gjort i nio år. Nyligen fick hon reda på att hon får 800 kronor mindre i lön än boendets nya vikarier, vilket uppmärksammats av Kungsbacka-Posten. Anledningen är att de nyanställda kan förhandla upp sin lön, medan de fast anställda är bundna till sina avtal.

När Lena Rodell förstod hur det låg till tog hon upp det med sin chef.

– Jag sa till honom att det här inte är klokt. Han sa att han hör vad jag säger och jag förstår ju att det har sitt att gå efter. Men jag tänkte att "Nej, så här ska det inte vara. De ska inte ha bättre betalt än oss som har jobbat här i alla år”.

”Hur tänker ni?”

Så hon skrev ett öppet brev till Kungsbacka kommun på deras Facebooksida.

Hur tänker ni ang lönesystemet? På min arbetsplats är det en timvikarie som jobbar ca ett pass varannan månad och en timvikarie som har fått en månadsanställning på fyra månader nu. Själv har jag jobbat 9,5 år på samma arbetsplats, MEN!!! Båda vikarierna har högre lön än vad jag har. Vilken orättvisa. Jag får snällt ta emot den lönen som erbjuds till mej, medans nyanställda kan förhandla sej till en högre lön. Hur kan det finnas pengar till högre vikarielöner än för ordinarie personal? Är så ledsen och arg att mitt arbete inte uppskattas utav arbetsgivaren. Det känns som att få en käftsmäll!!!”, skriver hon.

Förståelse för kritiken

Eva Apelvi är förvaltningschef för individ- och familjeomsorgen i Kungsbacka. Hon har förståelse för Lenas kritik.

– Jag kan konstatera att det har kommit till min kännedom att personal reagerar på löner och lönestrukturen vi har. Jag kan också instämma i att vi behöver se över hela lönesystemet. Det är nästan mer lönsamt att vara helt ny på jobbet än att vara en erfaren och duktig medarbetare, säger hon till GT.

”Det är så skevt”

Lena säger att Evas svar är ”jättebra”, men hon är skeptisk till om det verkligen kommer att bli någon förändring.

– Nej, det kan jag inte säga att jag tror. Men jag kommer att göra allt för att det ska hända någonting. De tar en för given. Vi kommer dit år in och år ut. Den som har varit här längst har jobbat här i 24 år. Han får lägre lön än våra timvikarier. Det är så skevt att det är helt vansinnigt, säger Lena Rodell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka