Larmet hörs inte på toalett där kvinna dog

1 av 3 | Foto: Kvinnan dog på toaletten.
NYHETER

Larmet på den handikapptoalett där en kvinna i 55-årsåldern dog förra helgen, är inte kopplat till någon larmcentral.

Ljudet hörs heller inte utanför toaletten.

Väktaren som skulle ha kontrollerat om någon var kvar har tagits ur tjänst.

Nödlarmet på den galleriatoalett där den förlamade kvinnan dog ensam förra helgen får nu kritik av Neuroförbundets Malmöordförande Kristján Gislason. Han berättar för Sydsvenskan hur han testat toaletten personligen och att "nästan ingenting" är rätt på den, allra minst när det gäller larmet.

– När jag tryckte hördes det en svag signal inne på toaletten. Utanför hördes ingenting. Det tändes bara en svag lampa utanför dörren. Detta i en återvändskorridor där ingen går, säger han till tidningen.

”Traditionellt larm”

Larmet uppges inte vara vidarekopplat till en larmcentral.

Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för gallerian Hansa, förklarar att larmet är gammalt. Handikapptoaletten byggdes i början av 1990-talet.

– Det är ett traditionellt larm, som sitter i många liknande anläggningar, säger han till TT.

Åtgärder planeras.

– Hansa genomgår en stor ombyggnad. Allt kommer att byggas om och uppgraderas, inklusive den här toaletten. Det är bara en tidsfråga, säger Jens Halvarsson till Sydsvenskan.

Tagen ur tjänst

Den väktare som hade i uppdrag att kontrollera att handikapptoaletten var tom i samband med att köpcentret stängde har tagits ur tjänst. Det är oklart om väktaren kontrollerade toaletten.

– Antingen har väktaren missat det eller så har kontrollen gjorts innan kvinnan gick in, vilket så klart inte ska få hända, säger Johan Bladh, fastighetsansvarig på Hansa, till Kvällsposten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö