Kreditkortet skickas på posten – då tömmer bedragaren kontot

1 av 2
NYHETER

Här plockar bedragaren ut pengar i bankomaten.

Han använder offrets nya kort och kod som kom i brev från banken.

– Vi vet inte hur det gått till men kortet har inte kommit fram till målsägande, säger Camilla Hägglund på Bedrägericenter.

Den misstänkte bedragaren syns på flera filmer när han gör sammanlagt tio uttag från sitt offers kontokort. Han gjorde uttagen i Sundsvall mellan den 14 och 16 april i år.

På filmerna bär han samma mörka keps men han växlar mellan en svart och en brun jacka. Sammanlagt tömmer han kontot på 19 500 kronor.

Hade beställt nytt kort

Offret hade strax innan beställt ett nytt kreditkort från sin bank. Det skulle skickas i brev. Polisen misstänker att bedragaren kommit över både kortet och koden men hur han gått tillväga är fortfarande okänt.

– Vi vet inte hur det gått till men kortet har inte kommit fram till målsägande, säger beredningshandläggare Camilla Hägglund på Bedrägericenter region nord.

Fallet är inte unikt. Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat kraftigt de senaste åren. Förra året stod de för tolv procent av alla anmälda brott i Sverige, visar siffror från Brottsförebyggande rådet.

185 000 anmälda brott

Under 2015 polisanmäldes sammanlagt 185 000 bedrägeribrott, en ökning med 19 procent jämfört med 2014.

I fallet i Sundsvall har polisen tydliga övervakningsfilmer på bedragaren.

– Vi har gjort allt vi kan internt för att försöka identifiera mannen men inte lyckas. Nu hoppas vi få hjälp från allmänheten, säger Camilla Hägglund.

Fotnot: Har du uppgifter att lämna i fallet? Hör då av dig till polisen på 114 14.