Fyra döda i lastbilsattack i Kabul

Foto: AFP
Poliser vaktar vid området där attacken skedde.
NYHETER

En kraftig explosion orsakad av sprängmedel på en lastbil skakade omkring klockan 23 på söndagskvällen Afghanistans huvudstad Kabul. Fyra personer dog i samband med händelsen, varav tre var gärningsmän. Attacken pågick i sju timmar enligt AFP.

Talibaner tar i ett uttalande på sig attacken, rapporterar Reuters.

Enligt AFP detonerade den kraftiga bomben på en lastbil utanför hotellet Northgate hotel, som är populärt bland utlänningar, uppger till källor inom säkerhetstjänsten.

Kort efter explosionen inträffade ett strömavbrott, som drabbade stora delar av staden. Men elektriciteten kom snabbt tillbaka.

– Jag var på väg att somna när explosionen inträffade. Strömmen gick. Det var en mycket stor explosion. Den var mycket stor, säger lokalinvånaren Inamullah Khan till BBC.

Talibanerna tar på sig dådet

Afghanska säkerhetsstyrkor stängde av gatorna runt platsen. Enligt Reuters stred fyra kraftigt beväpnade attentatsmän utanför. BBC rapporterar att vittnen hört skottlossning vid platsen. Enligt ett uttalande från talibanerna, som tog på sig attacken, banade bomben väg för attentatsmännen att gå in i militärkomplexet med granatgevär och handeldvapen.

Tre talibaner dödats

Vid klockan sex på morgonen rapporterade AFP med hänvisning till polisen att attacken var över och att alla de tre stridande talibanerna dödats. Även en afgansk polis ska ha dödats och tre andra skadats, enligt Kabuls polischef Abdul Rahman Rahimi.

Talibanerna, som ofta överdriver sina dåd, hade tidigare under natten talat om över hundra sårade och döda.

Enligt den lokala tv-stationen Tolo klarade sig personalen och gästerna på hotellet – bland dem 11 utländska medborgare – utan skador och tog skydd i skyddsrum.

Tidigare attacker i området

Pensionatet, beläget nära den inhängnade och hårdbevakade amerikanska flygbasen Bagram i norra Kabul, utsattes för en attack även för tre år sedan. Så sent som i förra veckan dödade två självmordsbombare minst 80 personer och skadade drygt 230 i en attack mot en demonstration i Kabul. Terrorgruppen IS tog på sig det dådet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kabul