Tidigare rysk spion utsatt för okänd substans i Storbritannien

En man vårdas för livshotande skador efter att kommit i kontakt med en mystisk substans.

Mannen är enligt brittiska medier den tidigare spionen Sergej Skripal, 66, som spionerat på Ryssland för brittiska MI6.

Han ska hastigt ha insjuknat tillsammans med en kvinna på söndagen, under ett besök vid ett shoppingcenter.

Flera platser i staden Salisbury i sydvästra England är avspärrade, efter att en man och en kvinna skadats i ett shoppingcenter. De har utsatts för ett okänt ämne och mannens tillstånd beskrivs som kritiskt.

Enligt flera brittiska medier är mannen 66-årige Sergej Skripal, tidigare spion och överste inom ryska armén. Han fängslades i Ryssland 2006 för att ha spionerat för Storbritanniens räkning sedan 90-talet. Han ska bland annat ha lämnat över information till brittiska underrättelsetjänsten MI6 gällande ryska agenter som jobbar i Europa.

Kritiskt tillstånd

Polis och räddningstjänstpersonal i heltäckande säkerhetsdräkter arbetade under måndagen i gallerian, vid Skripals hem och på sjukhuset i Salisbury för att reda ut vad som hänt och vilket ämne de kommit i kontakt med. Akutavdelningen på sjukhuset har stängts ned för att undvika eventuell vidarespridning av det ännu okända ämnet.

– De två personerna, en man i 60-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern, hittades medvetslösa på en bänk i shoppingcentret The Maltings i Salisbury. Paret, som vi tror känner varandra, hade inga synliga skador och fördes till Salisburys distriktssjukhus. De vårdas nu för misstänkt exponering för ett okänt ämne. Båda är i ett kritiskt tillstånd, säger polischefen Craig Holden vid countypolisen i Wiltshire, enligt brittiska Telegraph.

”Skakade med händerna”

Ett vittne beskriver för BBC hur mannen och kvinnan hittades:

– Det såg ut som att de ha tagit något ganska starkt. På bänken satt ett par, en äldre man och ett yngre kvinna. Hon lutade sig liksom mot honom, som om hon hade svimmat. Han gjorde konstiga handrörelser och tittade upp i himlen.

Polisen menar att det är för tidigt att säga om man misstänker brott.

2010 släpptes Skripal i samband med en fångutväxling mellan Ryssland och Storbritannien. Han flögs till England och bosatte sig därefter i Salisbury.

Skripal är inte den första ryska medborgare med bakgrund inom militären som kommit i kontakt med substanser i Storbritannien.

Redan 2006 dog Aleksandr Litvinenko, med bakgrund inom både KGB och säkerhetstjänsten FSB, av strålsjuka. Han drack en kopp te, spetsat med det sällsynta radioaktiva grundämnet polonium 210. Enligt en brittisk utredning mördades Litvinenko av två ryska agenter. Utredningen kom fram till att mordet förmodligen fått godkännande från högsta ort i Ryssland.

Polonium 210 är en av de mest radiotoxiska isotoperna, den skadar levande celler. Ett enda mikrogram polonium 210 är tillräckligt för att döda en människa om ämnet kommer in i kroppen. Det uppger Analysgruppen, knuten till kraftindustrin, med experter inom bland annat radiobiologi och strålskydd.

Publisert: