Läkemedel

Metformin orsakar dödsfall varje år

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Diabetesspecialisten och överläkaren Lars-Einar Bresäter, varnar för Metformin. Patienter som drabbas av uttorkning eller någon annan belastning av njurarna kan dö.

–Det är något dödsfall varje år som har koppling till Metformin, säger han.

Metformin och kontrastmedel är en livsfarlig kombination, förklarar Lars-Einar Bresäter, diabetesspecialist och överläkare, Lundby Närsjukvård. Kontrastmedel ökar Metforminets effekt varpå patienten blir alldeles för sur i blodet.

– Man drabbas av mjölksyreförgiftning säger Lars-Einar Bresäter.

Kommenterar inte skuldfrågan

Marjattas anhöriga har gett Lars-Einar Bresäter tillåtelse att ta del av hennes sjukdomshistoria. Han är noga med att påpeka att han inte vill uttala sig i skuldfrågan – om vem eller vilken avdelning som har gjort fel. Det vore att föregripa IVO:s utredning.

Men säger att det är ingen tvekan om saken – Marjatta fick i sig en kombination av kontrastmedel och Metformin som ledde till förgiftning.

– Absolut. Jag kan förstå att man kan göra så i väldigt akuta fall. Men här kan jag inte se att man har gjort den bedömningen.

Rekommendationen är att kontrollera patientens njurvärde innan man ger kontrastmedel. När patienten sedan har fått kontrast ska den vänta i 48 timmar innan den tar Metformin igen. Lars-Einar Bresäter menar att man bör sätta ut Metforminet även före.

– Man ska i princip sluta med Metformin, ge patienten vätska och vänta 48 timmar före kontraströntgen. En del av detta har man av någon anledning inte gjort, säger Lars-Einar Bresäter, diabetesspecialist och överläkare, Lundby Närsjukvård.

Lars-Einar Bresäter konstaterar att Marjatta var i dåligt skick när hon kom in till sjukhuset. Hon hade haft diarré och kräkts. Det borde ha satt igång varningsklockor hos sjukvårdspersonalen. Och extra försiktighet med att ge kontrastmedel.

– Det måste ha varit ett strukturellt problem på sjukhuset eftersom det finns bra information nuförtiden om Metformin.

Vad menar du med strukturellt problem?

– Det är det vanliga i sjukvården – att saker och ting går för fort och att man tampas med krångliga datasystem.

Enligt Lars-Einar Bresäter dör varje år ett par personer på grund av Metformin.

– Det är ett potentiellt farligt läkemedel. Det hade varit mycket bättre om man började använda de nya läkemedlen som finns på marknaden i stället. Problemet är bara att de är väldigt dyra.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Marjatta, 66 år, blev förgiftad av kontrastmedel

ÄMNEN I ARTIKELN

Läkemedel

Vård & omsorg