Sanders är viktigast på konventet för Hillary

Bernie Sanders och Hillary Clinton.
NYHETER

De närmaste dagarna kommer allas blickar att vara riktade mot Hillary Clinton.

Men den viktigaste personen på demokraternas konvent är hennes utmanare Bernie Sanders.

Det är han som kan ge Clinton Vita huset i november.

I motsats till republikanernas konvent ligger det inget hot om splittring av partiet i luften när demokraterna samlas i Philadelphia. Tvärtom förväntar sig alla ett uppvisande av en enad front.

Kampen i primärvalen var visserligen hård och tonen delvis oförsonlig men ingen tvekan råder om att Bernie Sanders kommer att uppmana sina anhängare att rösta på Hillary i november.

Sanders kommer inte att göra en Ted Cruz och bli utbuad från scenen.

Ändå handlar konventet mycket om exakt hur han formulerar sig och med vilken kraft han ställer sig bakom Clinton.

Sanders har fram till konventet varit tämligen njugg. Han har i det längsta vägrat att säga att han gett upp och att han ställer sig bakom Hillarys kandidatur. Långsamt och smärtsamt som när man drar ut en visdomstand har senatorn från Vermont till slut gjort klart för sina anhängare att det är Hillary som är partiets kandidat.

Senfärdigheten är förmodligen ett sätt att försöka få ut så mycket eftergifter som möjligt från Clinton-lägret inför konventet och valet i höst. Sanders vill se några av sina valfrågor i Hillary kampanj.

Sanders kan locka unga

För Hillary är det livsviktigt att hon får med sig Sanders supportrar inför höstens val. Medan hennes trogna väljare är äldre och medelklass så är Bernie-supportrarna unga och från den akademiska världen.

Dessutom föraktar de i likhet med Trumps väljare etablissemanget. Många ogillar Hillary Clinton nästan lika mycket som de hatar Donald Trump. Faktum är att om inte Sanders tillräckligt entusiastiskt och entydigt uppmanar sina anhängare att rösta på Clinton så finns de mer än en Bernie-supporter som hellre kommer att rösta på Trump.

Därför är Sanders den viktigaste personen på konventet för Hillary.

Hon själv är en politisk räv och en politisk broiler. Det finns inga skäl i världen att tro att hon skulle göra bort sig på konventet. Alla vet ungefär vad de kan förvänta sig av henne. Hon skapar ingen stor spänning. Inga stora förväntningar trots att hon kan bli USA:s första kvinnliga president.

Valet av den tråkige men pålitlige Tim Kaine till sin vicepresidentkandidat skapade inte precis någon upphetsning.

Vilket inte hindrar att hennes tal på torsdag kväll blir väldigt viktigt. Clinton måste försöka sudda ut bilden av henne som opålitlig och vårdslös. En bild som fått visst fäste efter att FBI hårt kritiserat henne för att ha använt en privat e-postadress under sin tid som utrikesminister.

Sågs som ren formalitet

Sedan tidigare tycker många att hon saknar genuin övertygelse och istället vänder kappan efter vinden. Nu när hon känner att det blåser vänstervindar har hon plötsligt blivit lite mer progressiv för att lättare fånga upp Sanders väljare.

Inför primärvalen såg det ut som Clintons väg mot nominering var en ren formalitet. Hon ska vara tacksam att Bernie kunde ge henne så oväntat hårt motstånd. Deras hårda debatter tvingade henne att finslipa sitt politiska budskap. Hon fick också klart för sig att det fanns en stark anti-etablissemangsvåg inom hennes eget parti. Det är inte bara Trumps väljare som är väldigt arga och frustrerade.

Hillary Clinton har en svår balansgång på konventet. Hon måste ge en alternativ och ljusare bild av läget i USA i motsats till Donald Trumps totala svartmålning. Men hon får inte falla i fällan att framställa sig som någon som bara kliver in i Barack Obamas skor och fortsätter med "business as usual".

Hon måste göra troligt att även med henne i Vita huset så blir det en hel del förändring. För det är nämligen vad de flesta amerikaner vill ha och förväntar sig.

ARTIKELN HANDLAR OM