De löste strejkkaoset – köpte bil

1 av 3 | Foto: Jens och hans kompisar köpte en bil för att ta sig från Stockholm till Umeå.
NYHETER

Jens och kompisarnas superhelg i Dublin kunde ha slutat med att de fastnat i Stockholm på grund av pilotstrejken på SAS.

Men killarna löste själva problemet – de köpte en bil och körde hem till Umeå.

Vännerna Jens, Ante och Matte, alla 22 och boende i Umeå, tillbringade en trevlig långweekend i Dublin på Irland. Men pilotstrejken riskerade att ge den ett tråkigt slut, eftersom sista sträckan hem – från Stockholm till  Umeå – var bokad med SAS.

Fortfarande i Dublin följde de noga nyhetsrapporteringen, säger Jens, de visste ju att det fanns ett strejkvarsel redan när de åkte.

– När lördag eftermiddag kom insåg vi att vi var tvungna att började vi titta på alternativ. Det var jobbigt att veta att vi kanske skulle fastna på Arlanda. Lördag kväll blev helt förstörd, säger Jens.

Alla alternativ fullbokade

Killarna insåg att det var kört. Alla alternativ var fullbokade: de skulle inte ta sig hem på söndagen med vare sig tåg eller flyg. Så de började leta lösningar, och tittade på Blocket.se för att se om de snabbt kunde köpa en bil som de kunde plocka upp när de landade.

– Det var Ante som kom med idén. Först skrattade vi åt den, vi tyckte att vi borde kunna hitta en bättre lösning. Men så hittade vi en bil som verkade okej för sitt pris.

De hittade en Volvo 940 från -97 för 5 000 kronor som skulle kunna ta dem hem. De ringde upp säljaren i Sverige som lovade att bilen skulle hålla i 70 mil.

– Han förstod vår situation och sa att han gärna kom och mötte oss på Arlanda. Sen tillbringades flygresan hem med tankar och oro om bilen skulle hålla, säger Jens.

Volvon – en räddare i nöden

Väl framme på Arlanda möttes de av kaos med alla strandade resenärer som försökte hitta alternativa resvägar.

– Men vi kunde glatt bara gå igenom, säger Jens.

Efter inspektion och en kort provtur köpte de bilen. Jens säger att den har lite skönhetsfläckar och en sliten fläktrem, men att det fick gå. Resan norröver påbörjades runt 16.00 och vid 23-tiden var de framme i Umeå. Planet skulle ha landat 21.40.

– När SAS sviker blir Volvon en räddare i nöden, säger Jens.

Nu ska killarna fixa upp bilen och sälja den för att få pengarna tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM