Massmördaren Dylann Roof: ”Sa inget till dem innan”

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Kyrkans övervakningskamera fångar Dylann Roof, 22, när han går in och hur han 52 minuter senare kommer ut blodig.

Under den tiden har han skjutit ihjäl nio människor.

– Jag sa ingenting till dem innan, säger massmördaren som skrattar under de filmade förhör som släppts i samband med rättegången.

Rättegången mot Dylann Roof, 22, som mördade nio personer på metodistkyrkan i Charleston i juni förra året har börjat.

33 åtalspunkter anförs mot 22-åringen som riskerar dödstraff, utöver nio fall av mord åtalas han också för bland annat hatbrott.

Spred hatmanifest på nätet

Dylann Roof har själv uppgett att hans motiv har varit att starta ett raskrig mellan vita och svarta i USA. Flera månader innan han utförde sitt terrordåd publicerade han ett hatmanifest på nätet där han bland annat beskriver vad som fick honom att välja kyrkan i Charleston.

”Jag väljer Charleston eftersom det är den mest historiska staden i min stat och hade en gång den högsta andelen svarta i förhållande till vita i hela landet.” skriver han bland annat:

”Någon måste ha modet att ta saken ut i verkligheten och jag antar att det blir jag”.

I veckan startade rättegången och då blev delar av polisens utredningsmaterial offentligt. Bland annat övervakningsfilm från kyrkan.

Klockan 20.17, onsdagen den 17 juni 2015, fångar kameran hur Roof öppnar dörren till kyrkan och går in. En knapp timme, 52 minuter, senare när mörkret har fallit öppnas dörren igen och en blodig Dylan Roof vandrar lugnt ut med sitt vapen i handen.

Ytterligare 25 minuter senare bärs ett av hans offer ut på bår genom samma dörr.

På flykt i ett halvt dygn

Bara tre personer överlevde attacken, bland annat en femårig flicka som spelade död.

Under rättegångens andra dag i torsdags fick juryn och åhörarna i rättsalen se en 360-graders bild inifrån kyrkan efter att 22-åringen genomfört sitt dåd.

Inne i kyrkosalen visar bilden hur hans nio offer ligger döda på det beiga klinkergolvet, de flesta kring ett runt bord där de innan Roofs ankomst hållit bibelstudier, uppger NBC News.

Tomhylsor och ammunitionsmagasin låg utspridda bland biblar, väskor och kyrkbesökarnas tillhörigheter.

Mindre än ett halvt dygn senare kunde Dylann Roof gripas av polisen efter att revisorn Debbie Dills i Kings Mountain, Nort Carolina, känt igen den efterlysta 22-åringen på hans karakteristiska pottfrisyr.

– Jag åkte närmare och såg den där frisyren. Jag var nervös och hade den värsta av känslor. Var det han eller inte? sa hon till lokala medier då.

”Det gick väldigt snabbt”

Under rättegången visades också ett av de första bandade förhören med 22-åringen. Inspelningen ska enligt NBC News visa hur Dylann Roof till synes oberörd erkänner massmordet.

– Jag åkte till den där kyrkan i Charleston och, ja, jag gjorde det, säger Roof.

FBI-agenten Michael Stansbury: Gjorde vad då?

– Det är inte något jag vanligtvis skulle säga eftersom jag inte vill få mig själv att verka skyldig. Men jag gjorde det. Jag dödade dem. Antar jag, säger Dylann Roof.

Under förhöret säger 22-åringen att inte vet hur många människor han dödade under massakern:

– Fem, jag är inte riktigt säker. Kanske fyra?

Han får också frågan om han sa något till sina offer innan han sköt ihjäl dem.

– Jag sa ingenting till dem innan, säger Roof.

– Det gick väldigt snabbt.

I förhöret som spelades upp i rätten förklarar Dylann Roof också vad han tänkte på när han satt i kyrkan med församlingen innan han öppnade eld.

– Jag satt och tänkte på om jag skulle genomföra det eller inte, säger 22-åringen i förhöret.

– Det var därför jag satt där i 15 minuter.

Han upprepar också skrattande sitt erkännande, enligt amerikanska public service-radion NPR.

– Jag är skyldig. Vi vet alla att jag är skyldig.

Under det filmade förhöret tittar Dylann Roof inte på Michael Stansbury som pratar med honom utan han stirrar lugnt ner i bordet. På samma sätt uppges han ha suttit i rätten under de hittills tre rättegångsdagarna där han ännu knappt sagt ett ord.

Dylan Roofs försvarsadvokater uppger att 22-åringen är villig att i rätten erkänna sig skyldig till åtalspunkterna – om åklagaren inte yrkar på dödsstraff.

Publicerad:

LÄS VIDARE