Uppgifter: Stor terrorcell skulle slå till i Europa

1 av 2 | Foto: Abu Mohammed al-Adnani uppges vara näst högst i rang inom IS.
NYHETER

En stor grupp IS-terrorister skickades till Europa i fjol, före Parisattackerna, med tänkta mål i flera storstäder.

En av CNN:s källor uppger att gruppen ursprungligen bestod av 60 terrorister.

Underrättelsetjänster i Europa är nu oroliga att terrorcellen planerar fler attacker som den i Paris.

En stor grupp terrorister skickades till Europa i höstas. Terrorcellen anlände före attackerna i Paris i november. Det uppger en källa inom en europeisk säkerhetstjänst för CNN.

Gruppen, som ursprungligen ska ha bestått av 60 terrorister, hade planer på att genomföra attentat i flera storstäder, bland annat London, Paris, Berlin och en ”folkrik” stad i Belgien.

Al-Adnani misstänks vara ledaren

Underrättelsetjänster i Europa är nu bekymrade att medlemmar i cellen just nu planerar nya attacker, liknande den i Paris. Det fanns nämligen, enligt flera experter, inga planer på att attackerna skulle ske samtidigt.

Detaljerna om IS-gruppen kommer från en källa, som enligt uppgift ska vara en högt uppsatt tjänsteman och expert på terrorism, som tv-kanalen CNN talat med.

Enligt honom är det högst troligt att terroristen Abu Mohammed al-Adnani var mannen bakom planerna att slå till mot målen i Europa.

Al-Adnani, som enligt flera experter betraktats som nästa ledare för IS, skadades svårt förra månaden i ett flyganfall i Syrien.

Men han uppges fortfarande vara vid liv och är just nu en av de mest jagade terroristerna i världen. Han betraktas som ”top target”.

”40 till kvar därute”

Det har inte varit någon hemlighet att IS planerat attacker i Europa. Redan 2014 hotade Abu Mohammed al-Adnani europeiska länder som på olika sätt stöttat insatserna mot kalifatet.

I flera inspelningar gjorde han specifika hänvisningar till Frankrike och Belgien.

Källan säger vidare till CNN att säkerhetstjänsternas arbete nu koncentreras på att försöka spåra de resterande terroristerna i den ursprungliga gruppen.

– Säg att omkring 20 av dem var inblandade i Parisattackerna. Det finns nu en oro att det kan finnas runt 40 till kvar därute, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

London

Paris

Europa

Belgien

Syrien