Försvunnen svensk greve kan ha hittats

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

NYHETER

Den svenske greven Philip Christoph Königsmarck försvann för 322 år sedan under mystiska omständigheter.

Han misstänks ha blivit mördad på grund av ett kärleksdrama – mellan honom, barndomsvännen Sofia Dorotea och den blivande engelske kungen Georg Ludvig.

Nu kan ett skelettfynd i Leineslottet i tyska Hannover lösa gåtan.

Fyndet gjordes den 10 augusti under renoveringsarbeten på slottet Leine i Niedersachsen. Byggarbetarna hittade mänskliga kvarlevor under byggnadens fundament i åtta meter djupt vatten, skriver N24.

Skelettdelar och vävnad har undersökts av läkare men dödsorsaken har inte kunnat fastställas.

Troligtvis är det Philip Christoph Königsmarcks lik som hittats. Dna-prover från benresterna ska jämföras med nu levande ättlingar till den svenske adelsmannen.

– Om vi får en träff har vi möjlighet att bevisa att det var ett mord, säger Thomas Klinge, talesperson vid åklagarmyndigheten i Hannover till N24.

Lovades bort som 16-åring

Philip Christoph Königsmarck föddes 1665 och tillträdde i hannoveransk tjänst som gardesöverste 1689, enligt Nationalencyklopedin.

I Hannover inledde han en kärleksaffär med Sofia Dorotea som han kände sedan barndomen. Det var starten på en kärleksrelation som några år senare skulle sluta i tragik. Hon hade nämligen redan som 16-åring lovats bort till sin kusin, kurfursten Georg Ludvig – som 1714 blev kung Georg I av England – och gifte sig 1682.

Försvann under nattligt besök

Det furstliga äktenskapet var politiskt motiverat och olyckligt.

Philip Christoph Königsmarck och Sofia Dorotea beslutade sig för att ge utlopp för sina känslor och träffa varandra i hemlighet. Sommaren 1694 planerade de att rymma för att kunna leva ut sin kärlek.

Men planerna grusades när en närstående till Sofia Dorotea, antagligen grevinnan Clara Elisabeth von Platen, drog fram förhållandet i ljuset och avslöjade allt för den bedragne kurfursten.

Strax efteråt, den 12 juli, försvann Philip Christoph Königsmarck under oklara omständigheter efter ett nattligt besök hos sin älskade på Leineslottet. Han var då 29 år gammal.

300 brev finns bevarade

När otrohetsskandalen var ett faktum skilde sig Georg Ludvig och Sofia Dorotea. Hon spärrades in på slottet Ahlden. Där och i den omgivande staden tillbringade hon resten av sina dagar. Hon dog 1726 i en ålder av 60 år.

Philip Christoph Königsmarck och Sofia Dorotea korresponderade flitigt med varandra och runt 300 av deras brev finns bevarade på Lunds universitetsbibliotek. Det har även skrivits böcker och gjorts filmer om kärleksparets tid ihop.

Möjligtvis kan resultatet av dna-jämförelsen nu slutligen ge svar på vad som egentligen hände den unge greven den där julinatten. Och kanske också på om det var Georg Ludvig som fick honom mördad, vilket många tror.

Publicerad: