”De bjuder in en terrorist”

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Öholm rasar mot Kommunistiska partiets gäst

1 av 3 | Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
”Förvånad och besviken” Journalisten Siewert Öholm är mycket kritisk till att Kommunistiska partiet har bjudit in flygplanskaparen till sitt möte. ”Jag är förvånad och besviken över att man bjudit in henne. Det innebär att man legitimerar en ­terrorist,” säger Öholm.

Den palestinska flygplans­kaparen Leila Khaled ska tala på ett möte med Kommunistiska partiet i Göteborg.

Det får journalisten ­Siewert Öholm att rasa.

– Det är väldigt allvarligt, man gör sig delaktig i en fortsatt hyllning av terror, säger han.

Beväpnad med en handgranat kapade Leila ­Khaled i augusti 1969 ett flygplan på väg från Rom. Hon lyckades dirigera planet till ­Damaskus i stället för Tel Aviv. När alla passagerare lämnat planet sprängdes det.

Ingen skadades och ­Leila Khaled greps, men hon släpptes senare i en fångutväxling. Ett år senare försökte hon att kapa ­ytterligare ett flygplan.

Talar i Göteborg

Nu ska hon tala inför Kommunistiska partiet i Göteborg.

– Jag är förvånad och ­besviken över att man bjudit in henne. Det innebär att man legitimerar en ­terrorist, säger journalisten Siewert Öholm som ­ofta uttalar sig i Israel-­Palestinafrågan.

De som kommer på ­mötet får höra ”Leila ­Khaled, legendarisk befrielsekämpe och representant för PFPL, om situationen i Palestina”, står det på evenemangets Facebook­sida.

Även journalisten Patrik Paulov, som är medlem i Kommunistiska partiet, ska tala på mötet.

– De här flygplanskapningarna inträffade för nästan 50 år sedan. Det är en liten del av historien och skedde i en tid där få människor i världen visste att det palestinska folket existerade.

”Blir förebild”

– Det är inte för att hon är flygplanskapare som vi bjuder in henne utan för att hon är en representant för en sekulär, demokratisk och socialistisk organisation mot Israels ockupation, säger Patrik Paulov.

Men det argumentet ­köper inte Siewert Öholm som menar att det ”är mycket anmärkningsvärt”.

– Hela grejen är att man återskapar en förebild efter­som hon inte hade varit­ intressant om hon inte­ gjort det här. Hon blir med andra ord en före­bild för det som är en våldsbejakande ideologi, säger han.

Leila Khaled var senast i Sverige 2011, även då inbjuden av bland annat Kommunistiska partiet för att tala i samband med ett första maj-möt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN